Peter Križan, fizik z Inštituta Jožef Stefan, je soodgovoren za to, da je Ljubljana po 20-ih letih prizadevanj postala svetovna prestolnica fizike osnovnih delcev. Na konferenci Lepton Photon so minuli teden gostili najvplivnejše fizike svetovnega formata.

"Zelo smo veseli, da se je poljudnega predavanja udeležilo 1200 ljudi, predvsem mladine, to je zelo lepa popotnica!"

Peter Križan, fizik z Inštituta Jožef Stefan, je soodgovoren za to, da je Ljubljana po 20 letih prizadevanj postala svetovna prestolnica fizike osnovnih delcev. Na konferenci Lepton Photon so minuli teden gostili najvplivnejše fizike svetovnega formata.

Ti so predstavili zdajšnja dognanja in raziskave. Po dveh letih in pol priprav je, denimo, znova začel delovati trkalnik v Cernu. "Deluje zelo dobro, potrebujemo le še čas, da opravijo dovolj meritev, da bomo imeli kakšne presenetljive rezultate."

Križan pojasnjuje, da je ena od trenutno vročih tem iskanje temne snovi, "za katero vemo, da obstaja, delcev te temne snovi pa še nismo našli. Aktivnosti potekajo na več frontah, tudi s poskusi globoko pod zemljo in s poskusi na satelitih, kar vse smo slišali na konferenci."

Slovenski fiziki sicer že 40 let znanstveno sodelujejo v Cernu. Naša država pa do zdaj ni pokazala dovolj zanimanja, da bi se vključila v Cern kot enakopravna članica.

"Kar je škoda, ker imajo članice tudi dodatne možnosti. Na primer sodelovanje industrije in inženirskih kadrov, kar pomeni, da lahko visokotehnološka industrija iz držav članic sodeluje na razpisih za dobavo opreme, kar je lahko pomembna referenca. Visokotehnološka podjetja se tepejo za te reference."

Drugi kandidati:

Špela Videčnik in Rok Oman iz biroja OFIS arhitekti, ki sta v sodelovanju s študenti arhitekture na ameriški univerzi Harvard iz Bostona pod Skuto v Kamniško-Savinjskih Alpah postavila nov bivak. Objekt ni le zavetje za planince, temveč tudi estetski in arhitekturni presežek.

Ivan Novak, eden od ustanovnih članov skupine Laibach, ki je v Severni Koreji nastopila v okviru praznovanj 70. obletnice osvoboditve izpod japonske okupacije in je hkrati prva zahodna rokerska skupina, ki je igrala v tej najbolj zaprti državi na svetu.

Rok Kužel