Tudi v Avstriji je osrednja tema zadnjih dni begunska kriza, poroča naš dopisnik z Dunaja Lojze Kos. Včeraj je 3565 beguncev iz Budimpešte z vlaki pripotovalo na Dunaj, zmeda je bila popolna. Večina jih je že odšla v Nemčijo, veliko pa jih je še na Dunaju. Danes in včeraj so zajeli tudi 1482 ilegalnih prebežnikov ob avtocestah.

“Ljudje so begunsko vprašanje potisnili v podzavest, s tragedijo 71 mrtvih beguncev ob avtocesti pa se jim je pokazalo v vsej absurdnosti in tragičnosti.”

V javnosti so mnenja deljena, predvsem desnica ob begunskem vprašanju gradi svojo predvolilno kampanjo. Spodbuja tudi k graditvi ograje, podobne madžarski.

“40 odstotkov Avstrijcev je negativno nastrojenih do begunskega vprašanja, 30 odstotkov jih meni drugače. 20.000 ljudi se je včeraj na Dunaju zbralo in od vlade zahtevalo bolj humano ravnanje z begunci.”

Vsak begunec stane našo severno sosedo približno 30 evrov na dan. Obstajajo pa tudi drugi tujci, ki pa so jih v Avstriji precej bolj veseli. S turizmom so letos zaslužili 14 milijard dolarjev.

“Avstrijo je letos obiskalo 18 milijonov turistov, našteli so 80 milijonov prenočitev – 8 odstotkov več kot lani.”

Damjan Zorc