Mala poletna porcija mešanega na žaru: od ukrajinske do ruske parlamentarne zakonodaje in od ukrajinskih mafijskih obračunov do ruskih predpriprav na Svetovno nogometno prvenstvo 2018.

Moskovska dopisnica Vlasta Jeseničnik je tokrat postregla z manjšo poletno porcijo mešanega na žaru: od ukrajinske do ruske parlamentarne zakonodaje in od ukrajinskih mafijskih obračunov do ruskih priprav na svetovno nogometno prvenstvo leta 2018.

O Ukrajini v zadnjih letih govorimo največ zaradi spopadov na vzhodu države, v tem tednu pa so medijska poročila zajela tudi njen preostali del. “Nasilje v Ukrajini se je razširilo tudi na zahod države. Nacionalistični Desni sektor se je spopadel z mafijo.

“Kar se dogaja v Ukrajini, kaže na to, da oblast razmer ne nadzoruje povsem. Boj s korupcijo bo trajal nekaj let.”

Nadaljujejo se tudi priprave na svetovno nogometno prvenstvo leta 2018. Danes je stolček izgubil reprezentančni selektor, Italijan Fabio Capello. “Na ta položaj so ga pripeljali s ciljem, da ustvari močno ekipo za prvenstvo leta 2018, a za zdaj pri tem ni bil uspešen. Za prekinitev bo neuradno dobil 15 milijonov evrov.

Končalo se je spomladansko zasedanje ruske dume, na katerem so poslanci med drugim predstavili predlog zakona, ki bi policiji razširil pooblastila. “Policisti bi ob sprejetju zakona ob terorističnih napadih lahko streljali tudi v množico in ženske, kar je novost.”

“Ruski poslanci so odšli na počitnice. Komentatorji pravijo, da bi bilo bolje, če bi tam tudi ostali.”

V Rusiji razmišljajo tudi o kvotah za ameriške filme. “Vlada predlaga davek, ki bi pomagal pri financiranju domače produkcije.

Damjan Zorc