Normalna vrednost sladkorja v krvi je od 4 mmol/L- 6mmol/L, gost Ambulante 202 ga je ob prihodu v bolnišnico imel kar 40 mmol/L.

Normalna vrednost sladkorja v krvi je od 4 mmol/l do 6mmol/l, ob prihodu v bolnišnico ga je Andrej imel 40 mmol/L

Sladkorno bolezen ima po ocenah Mednarodne zveze sladkornih bolnikov IDF iz leta 2013 v državah Evropske unije v povprečju šest odstotkov prebivalstva, v Sloveniji pa 7,5 odstotka.
Posebej skrb vzbujajoče je, da se število bolnikov s sladkorno boleznijo tipa 2 povečuje med otroki in mladostniki. Na Ministrstvu za zdravje porast pripisujejo predvsem temu, da je tudi pri otrocih in mladostnikih vse več tistih s čezmerno telesno težo, predebelih in premalo telesno dejavnih.

Med bolniki s sladkorno boleznijo je tudi 27-letni Andrej Kosanović, ki se z boleznijo ni bil pripravljen sprijazniti, dokler ga ta ni popolnoma priklenila na posteljo.

Andrej: “Normalna vrednost sladkorja v krvi je od 4 mmol/l do 6mmol/l, jaz sem ga ob prihodu v bolnišnico imel 40 mmol/l.” #zdajsevrti

— Val 202 (@Val202) July 16, 2015

Njegovo stanje se je drastično spremenilo v treh tednih. Shujšal je petnajst kilogramov, na obrazu je izgubil barvo, ko pa ni mogel niti hoditi več, je poklical starše, ki so ga nemudoma odpeljali iz Gradca v mariborsko bolnišnico: “Mislil sem, da imam gripo, ki jo bom prebolel. Ko pa se je iztekal četrti teden, sem že mislil, da gre za levkemijo, da bom odšel v bolnišnico in me ne bo nazaj.”

Tako je bolezen dobro sprejel, se nanjo navadil in se ji prilagodil. Ima novo sopotnico, črpalko, ki mu pomaga uravnavati sladkor: “Ko se ukvarjam s športom, moram biti pazljiv, saj je težko predvideti, kako naporna bo vadba. Prav tako moram biti pazljiv, ko se zabavam s prijatelji, sladkorna bolezen in alkohol namreč nista dobra prijatelja.”  

Zakaj je zbolel, ne ve, vredno pa si je zapomniti, da je najpogostejši tip sladkorne bolezni, tip 2, z zdravim življenjem mogoče preprečiti. V Svetovni zdravstveni organizaciji namreč pričakujejo, da bo do leta 2025 na svetu več kot 380 milijonov bolnikov s sladkorno boleznijo.

Neja Jerant