Rihard Sakelšek že dve leti živi v Bahrajnu, kjer so zdaj sredi praznovanja svetega meseca ramadana. To pomeni, da čez dan na javnih mestih ne smeš piti ali jesti, kršitve tudi kaznujejo, a se temu da privaditi, pravi Rihard.

Rihard Sakelšek že dve leti živi v kraljevini Bahrajn. Tam ne govorijo o vročinskem valu, čeprav imajo precej več stopinj kot v Sloveniji. “Vročinski val v Bahrajnu lahko dejansko začutiš. Zapiha veter in v 10 minutah se vse spremeni, prinese pesek in vročino. Lani je bilo nekoč celo 52 stopinj. A prav tako hitro se lahko tudi shladi.

Zdaj tam praznujejo muslimanski sveti mesec ramadan. Od vzhoda sonca do približno pol sedmih zvečer je na javnih mestih prepovedano pitje in hranjenje, za kršitve te lahko tudi kaznujejo, a se da na to navaditi, pravi Rihard.

“Trgovine so odprte do dveh zjutraj, največja gneča na cestah je okrog polnoči. Zaradi ramadana zamenjamo dan za noč, tudi bolj hladno je.”

Bahrajn sicer velja za dokaj odprto državo – alkohol je dovoljen, ženske lahko vozijo in so delno odkrite, pravijo mu tudi savdijski Las Vegas.

“Ob četrtkih zvečer se v Bahrajn valijo kolone Savdijcev, ki pridejo na zabave ob koncu tedna. Konec tedna je tam v petek in soboto.”

Tadej Košmrlj