Dobre štiri kilometre iz Laškega proti Šentjurju pri Celju leži najbolj skrita slovenska dolina rečice Lahomnice. Sprehod po skriti stezici, preko potoka in romantičnega travnika pa nas pripelje do Lahomniškega sopota, slapa, ki si zasluži ime “pravi biser”.

Jože, ki živi v bližini slapa: “Včasih je bilo ob potoku veliko mlinov. Potok je imel nek gospodarski značaj, danes pa zaradi razvoja  tega ‘gospodarstva’ ni več.”

Slap je nekaj posebnega, je umikajoči se slap na rečici Lahomnici, ki je nastal na stiku dveh različno mehansko odpornih kamnin, je zapisal vodnik Tomaž.

Slap pa ni le naravni biser, tam ste lahko tudi priča tunelu, ki je bil zgrajen za potrebe ozkotirne železnice, ki je bila speljana od Laškega do Trobnega Dola. V Trobnem Dolu je bil premogovnik, kjer so kopali mnogo kvalitetnejši premog od tistega v Laškem.

Obstajajo načrti, da bi po trasi nekdanje ozkotirne želenice speljali sprehajalno pot, ki bi privabila številne obiskovalce, nesporni zvezdnik poti pa bi bil Lahomniški sopot.

Marko Radmilovič