V oddaji Na Piedestal smo predstavili Sama Kutina s ploščo Plovilo.

V oddaji Na piedestal je avtorski projekt ”Plovilo” predstavil glasbenik Samo Kutin.

Kutin je znan po rabi nekonvencionalnih glasbil, tako tistih, ki so že izginila iz vsakdanje rabe, kot  doma narejenih zvočil, sestavljenih iz strun, lesa, buč, železa, kamna, stekla in smeti. Eden izmed tradicionalnih instrumentov, ki jih uporablja, je tudi madžarsko srednjeveško glasbilo hurdy-gurdy. Z njim ga lahko vidimo na različnih prizoriščih, pa tudi na ulicah in na nastopih eksperimentalne improvizacije.

Vodi glasbene delavnice za otroke, ustvarja glasbo za pravljice in gledališča ter sodeluje v različnih glasbenih zasedbah (med njimi so npr.: Samo Gromofon, Salamandra Salamandra, Čarangi, Horda grdih, Ubrana Urbana, Lunin med, Najoua, Samo Kutin in Ana Kravanja ter Širom), s katerimi je posnel in izdal osemnajst plošč.

Samo Kutin zadnja leta na področju neidiomatske improvizacije poglobljeno raziskuje zvočno hrupni potencial hurdy-gurdyja, ki ga ob učinkovitih preparacijah suvereno in namerno grobo ozvočuje ob pomoči kontaktnih mikrofonov in akustičnih resonatorjev, kot so vzmeti in sodi. Predvsem z uporabo kontaktnih mikrofonov skenira in vleče na plano procese v drobovju inštrumenta, z neposredno fizično aplikacijo pa tudi povzroča in uporablja do zdaj neznana trenja.

Osem kompozicij je uvrstil na solistično ploščo z naslovom Plovilo, ki je izšla pri založbi ”Zavod Sploh” v koprodukciji z založbo ”l’innomable”.

Na letošnjem 16. festivalu Kreativni tabor Sajeta, ki bo od 29. julija do 1. avgusta potekal na Sotočju pri Tolminu, bo Samo Kutin vodil otroško glasbeno delavnico ”Mičken orkester”, četrtkov glasbeni program Sajete (30. 7.) pa bo  uvedla Samova koncertna predstavitev plošče ”Plovilo”.

Še prej je Samo Kutin svoje ustvarjanje in ploščo Plovilo predstavil v oddaji Na piedestal

Jolanda Fele