Salonski je orkestralno intimna z(godba) različnega števila glasbenikov, ki se neobremenjeno sučejo med različnimi glasbenimi zvrstmi in glasbenimi izročili. Skupina Salonski je drugo ploščo posnela v zasedbi: Domen Finžgar – vokal, harmonika; Jana Arlič – violina; Žiga Barba – pozavna, Larisa Petrič – violina, Jernej Brezovar – ukulele in Miha Hafner – rog.
Salonski se pod skladateljsko taktirko Domna Finžgarja na novi, drugi plošči ”Eden” sprehaja po zvočnih pokrajinah bibličnega rajskega vrta. Od začetka raja do izgnanstva iz njega se rajski vrt predstavlja v sodobni preobleki, s sodobnimi problemi Adama in Eve. Ker je Salonski mlada zasedba, se sporočilnost glasbe v Ednu ukvarja s problemi mladih (npr. njihovo nezmožnostjo vzpostaviti zrelo ljubezensko razmerje), se sprašuje o nasilju nad ženskami v klasičnih kantrijevskih baladah in išče razloge za izgubo raja. Na videz zahtevnih tem se člani zasedbe nikoli ne lotevajo brez humorja in nikoli moralistično
Svojo glasbo bo Salonski predstavil na koncertih: 16. julija na letnem vrtu Gala hale na Metelkovi v Ljubljani, 18. julija na festivalu Nadasdy na Madžarskem in 26. julija v Štanjelu.

Salonski je orkestralno intimna z(godba) različnega števila glasbenikov, ki se neobremenjeno sučejo med različnimi glasbenimi zvrstmi in glasbenimi izročili. V glasbi prepletajo slovensko glasbeno izročilo, country, tang, cajun, anglo brass, pa tudi elemente hip-hopa, doo wopa, šansona in še česa drugega.

Salonski se pod skladateljsko taktirko Domna Finžgarja na novi, drugi plošči ”Eden” sprehaja po zvočnih pokrajinah bibličnega rajskega vrta. Od začetka raja do izgnanstva iz njega se rajski vrt predstavlja v sodobni preobleki, s sodobnimi problemi Adama in Eve. Ker je Salonski mlada zasedba, se sporočilnost glasbe v Ednu ukvarja s problemi mladih (npr. njihovo nezmožnostjo vzpostaviti zrelo ljubezensko razmerje), se sprašuje o nasilju nad ženskami v klasičnih kantrijevskih baladah in išče razloge za izgubo raja. Na videz zahtevnih tem se člani zasedbe nikoli ne lotevajo brez humorja in nikoli moralistično.

Tako kot za prvenec so na spletni strani Indiegogo, namenjeni financiranju in promociji, uspešno zbrali sredstva tudi za drugo ploščo Eden.

Skupina Salonski je ploščo Eden posnela v zasedbi: Domen Finžgar – vokal, harmonika; Jana Arlič – violina; Žiga Barba – pozavna, Larisa Petrič – violina, Jernej Brezovar – ukulele in Miha Hafner – rog. Pri snemanju plošče, ki je izšla maja pri založbi Klopotec, so sodelovali z Iztokom Zupanom.

Svojevrsten dosežek je pomenila vizualna podoba plošče Eden. V ta namen so Salonski povabili domače in tuje grafične mojstre in skupaj so ustvarili rajske sitotiskane plakate, zgodbo o rajski ptici in dvobarvne linoreze.

Grafična podoba skupine Salonski je skrbno načrtovana že vse od izdaje prvenca z naslovom Fauna (Akord Records, 2013). Pri oblikovanju grafične podobe navadno sodelujejo izbrani domači in tuji avtorji, ki jih po večini povezuje to, da so v bolj ali manj pogostem stiku s skupino. Po francosko-belgijski koncertni turneji leta 2014 so člani skupine Salonski ustanovili kulturno društvo in organizirali tridnevno delavnico sitotiska v Strasbourgu (v sodelovanju s tiskarno Matieu Z. – Matière Grasse) ter enodnevno delavnico linoreza v Ljubljani (v sodelovanju z Markom Drpićem – tipoRenesansa). Prav tipoRenesansa je že drugič sodelovala pri izdelavi grafično-muzikalnih Salonskih dobrot, ki so jih ob izidu plošče in koncertu predstavili na razstavi.

Leta 2014 je Salonski ustvaril tudi glasbo za kratki film Prespana pomlad.

Salonski bo svojo glasbo predstavil na koncertih: 16. julija na letnem vrtu Gala hale na Metelkovi v Ljubljani, 18. julija na festivalu Nadasdy na Madžarskem in 26. julija v Štanjelu.

Salonski in Eden v oddaji Na piedestal .

 

 

 

Jolanda Fele