Posebno veseli tudi visoko deveto mesto Simona Špilaka na svetovni lestvici. Poskušajte se vživeti v teniški svet, če vam kolesarska lestvica ne pomeni veliko. Za Špilakom bi bil denimo Rafael Nadal ...

Ob koncu kolesarske dirke Po Franciji večina razmišlja, da se je kolesarska sezona na najvišji ravni prevesila v drugo polovico. V tem delu je običajno v ospredju svetovno prvenstvo, ki ga bo v zadnjem delu septembra tokrat gostil Richmond v Združenih državah Amerike.

Ob koncu francoske pentlje so bili vsi tisti, ki jim je kolesarstvo tudi pri nas blizu, lahko zelo zadovoljni. Francoski krog je bil še enkrat športni spektakel, ki sodi v sam vrh dogodkov, ki nam jih iz leta v leto ponuja športni svet. Celo največji zagovorniki drugih športnih disciplin radi pogledajo tudi dogajanje na francoskih cestah, sploh tedaj, ko je karavana v Pirenejih ali Alpah ali pa ko se vse skupaj veličastno konča na Elizejskih poljanah.

Letos so organizatorji kar precej posegli v običajen urnik in ponudbo Toura. Tako malo vožnje na čas kot tokrat že dolgo ni bilo. Zadnji kratki etapi v Alpah pa nakazujeta smernice, ki naj bi jim najmanj v Franciji sledili tudi v prihodnje. In ne bo preteklo veliko vode pod pariškimi mostovi, ko bodo najbrž temu sledili tudi na Giru in Vuelti.

Meteorski vzpon naših kolesark

Dokler se bo okrog Toura obračalo toliko besed in seveda denarja, je mogoče prav vse. Kolo pa vodijo tisti, ki imajo v rokah škarje in platno. Za slovenski delež so tokrat ob koncu lepo poskrbele tudi kolesarke iz slovenske vrste BTC Ljubljana. Meteorsko so se v le dveh sezonah iz popolne anonimnosti prebile na mesta, da vsi v ženski karavani vedo, za katero ekipo gre. Tudi zmaga v seštevku letečih ciljev je nekaj posebnega.

Tako v nedeljo v Parizu kot na Giru so bile Ljubljančanke na koncu med najboljšimi dvajsetimi in to je izjemen dosežek. Že zdaj se ve, da bodo tudi na Vuelti v septembru, pridno pa nabirajo tudi točke, da bi se znova predstavile na ekipnem kronometru ekip na svetovnem prvenstvu. V katero smer se bo ženski kolesarski šport razvijal v prihodnjih letih, lahko le predvidevamo. Šefi mednarodne zveze pravijo, da bo ob spremembah v letu 2017 povsem drugače. Od tedaj naprej naj bi bilo tudi več televizijskih kamer ob ženskih tekmah.

Spiritus agens ljubljanske vrste Gorazd Penko se tega trenutka že zdaj boji, saj je prepričan, da Slovenija v celoti, ne samo prestolnica in mesto v mestu, preprosto ne bo znala slediti zakonitostim športnega sveta, kjer je na mizi ogromno denarja. Podobno se je našemu moškemu kolesarstvu že zgodilo pred nekaj leti in zdaj le Adria Mobil še nekako poskuša držati stik z mednarodnim dogajanjem. V Novem mestu pa so že povedali, da ne glede na uspehe, ki jih ni malo, v ZDA septembra zagotovo ne bodo potovali.

Posebno veseli tudi visoko 9. mesto Simona Špilaka na svetovni lestvici. Poskušajte se vživeti v teniški svet, če vam kolesarka lestvica ne pomeni veliko. Za Špilakom bi bil denimo Rafael Nadal.

Ob tem muhastega Prekmurca niti ni bilo v Franciji, kar pa šefov pri ruski Katjuši ni motilo, da mu ne bi podaljšali pogodbe za naprej. Plačujejo ga namreč za tisto, v čemer je najboljši, in če mu tritedenske dirke ne ustrezajo, to razumejo.

Tudi nastopi na svetovnih prvenstvih mu ne ležijo, bo pa v soboto v San Sebastianu na enodnevni klasiki. Kako bo sestavljena ekipa za Richmond, pa bomo rade volje prepustili selektorju. Če bi se odzvali vsi, bi bila Slovenija zares močna.

Dare Rupar