Karin Sturm je nemška novinarka, ki dobra tri desetletja spremlja dogajanje v Formuli 1. Začela je zaradi Nikija Laude, pred kratkim napisala knjigo o Michaelu Schumacherju, najbolj pa jo je očaral Ayrton Senna. Kot pravi je bil najbolj navdušujoča osebnost v karavani v zadnjih 30-ih letih.

Karin Sturm je večkrat prepotovala svet, v Sloveniji pa je bila prejšnji teden prvič. Predstavila je biografijo sedemkratnega svetovnega prvaka. In s cmokom v grlu dejala, da dejstvo, da nimamo novic o Schumacherjevem zdravstvenem stanju ne pomeni nič dobrega.

"Dejstvo, da nimamo novic o Schumacherjevem zdravstvenem stanju ne pomeni nič dobrega"

Karin Sturm je nemška novinarka, ki dobra tri desetletja spremlja dogajanje v Formuli 1. Začela je zaradi Nikija Laude, pred kratkim napisala knjigo o Michaelu Schumacherju, najbolj pa jo je očaral Ayrton Senna.

Karin Sturm je v zadnjih petintridesetih letih v živo spremljala praktično vse dirke F1.

Potovanja na različne celine postajajo čedalje bolj naporna, toda F1 je njeno življenje. Že od malih nog je vedela, da bo novinarka, v motošport se je podala zaradi Nikija Laude: “Kot najstnica sem bila velika oboževalka Nikija Laude. Moje prijateljice so imele posterje glasbenih zvezdnikov, jaz pa Laudine. To je bilo v času njegove vrnitve po nesreči.”

Ko je začela, je bila ena redkih novinark v karavani.

“Kot ženska v F1 moraš biti boljša od moških in dokazati, da se na tekmovanje in tehniko spoznaš ravno toliko kot moški.” #zdajsevrti

— Val 202 (@Val202) July 22, 2015

Na vprašanje o tem, če je v F1 sploh kaj prostora za pametne ženske, odgovori z nasmeškom. Poudarja, da se v zadnjih letih prostor odpira, v ekipah deluje nekaj inženirk. A voznic še vedno ni: “Zagotovo je to povezano tudi s tem, da se z motošportom ukvarja precej manj deklic kot dečkov. Vedeti moramo tudi, da se od žensk zahteva več. Ni dovolj, da je hitra, biti mora tudi lepa in imeti manekensko postavo. Od moških tega ne zahtevajo. Zato včasih spodbujajo napačne. Nadarjene voznice pa včasih ne dobijo sponzorjev, ker ne izpolnjujejo lepotnih idealov. Za ženske je dvakrat težje.”

Upa, da bo v naslednjih letih lahko napisala tudi knjigo o kakšni zanimivi voznici, nad trenutnim stanjem v karavani sicer ni navdušena. Pravi, da pogreša karizmatične voznike.

Pred kratkim je izšla njena knjiga o najbolj uspešnem vozniku vseh časov Michaelu Schumacherju. Knjiga se začne s poglavjem o tragični smučarski nesreči.

Karin pravi, da nima najnovejših podatkov o Schumacherjevemu zdravstvenemu stanju. Verjame uradnim sporočilom, ki že eno leto govorijo o majhnem napredku pri rehabilitaciji.

“Dejstvo, da nimamo novic o Schumacherjevem zdravstvenem stanju ne pomeni nič dobrega. #zdajsevrti

— Val 202 (@Val202) July 22, 2015

Že dobra 3 desetletja je del karavane F1, Schumacherja izjemno ceni. Predvsem zato, ker se na poti od anonimneža do megazvezdnika ni veliko spremenil: “Določene stvari so zagotovo ostale enake. Določene značajske lastnosti, ki ga spremljajo že od otroštva. Častihlepje, odločnost in silna želja po zmagi. Pa tudi malenkosti, zaradi katerih smo se vedno znova šalili. Denimo varčnost. Ko je že živel v Švici in je bil milijonar, je še vedno kupoval marmelado iz Nemčije, ker je bila tam cenejša.” 

Karin Sturm zavrača očitke, da je Schumacherjevo nesrečo izkoristila za pisanje knjige in večji zaslužek. Kot pravi je morala podobne očitke poslušati že, ko je napisala knjigo o Ayrtonu Senni: “Bil je najbolj navdušujoča osebnost v zadnjih tridesetih letih v F1. Res zelo zanimiva oseba.” 

Anja Hlača Ferjančič