Ime tedna je postala plezalka Mina Markovič, ki je na evropskem prvenstvu v težavnostnem plezanju v Chamonixu pometla s konkurenco in osvojila naslov evropske prvakinje, kar je tudi prvi evropski naslov v težavnostnem plezanju za Slovenijo.

"Če želiš izkoristiti potenciale, moraš vložiti vse v šport in biti nepopustljiv."

Ime tedna je postala Mina Markovič, plezalka, ki je na evropskem prvenstvu v težavnostnem plezanju v Chamonixu pometla s konkurenco in osvojila naslov evropske prvakinje, kar je tudi prvi evropski naslov v težavnostnem plezanju za Slovenijo.

"Najraje plezam na balvanskih stenah v Škofji Loki, Sežani in na Vrhniki. Lahko povem, da Primorska ponuja kar nekaj priložnosti."

Mina Markovič o razliki med plezanjem za medaljo in plezanjem v prostem času: "Ko tekmujem, imam le eno priložnost in to je moj čas, da se dokažem. V prostem času pa plezam prosto po steni."

Kaj pomeni biti tako uspešna plezalka? "Če želiš izkoristiti potenciale, moraš vložiti vse v šport in biti nepopustljiv. Če bi vsi v službah toliko vlagali v kariere, kot to počnemo mi, bi bilo stanje drugačno."

Pravi, da ima veliko priljubljenih točk za plezanje. Zelo ljubo prizorišče je Chamonix, z veseljem pa se vrača na plezalne lokacije v Aziji. Mina Markovič je stara 27 let in je bila na začetku plezalne kariere samoukinja. "Ko sem začela plezati, je bilo plezanje tu še v povojih."

Pravi, da imajo mladi boljšo tehniko, kot jo je imela sama na začetku. Vendar kljub težavnim začetkom v plezanju tega nikoli ni opustila. Preizkusila se je tudi v drugih športih, a "ni bilo pravega klika, da bi pri njih vztrajala".

"Trije prijatelji smo hodili plezat. Vse skupaj mi je bilo tako všeč, da sem vztrajala. Stisnila sem zobe."

Izbirali ste lahko še med dvema kandidatoma:

Tina Čerpnjak, udeleženka mednarodne arhitekturne šole v Kulturnem središču evropskih vesoljskih tehnologij, na kateri so snovali projekte za oživitev Vitanja. Njena skupina je poskrbela za osvežitev satelitskih posnetkov kraja z majhnim dodatkom – na hribu ob robu naselja so ustvarili ogromen napis Don't panic, viden iz vesolja.

Zmago Modic, slikar, ki vsako leto znova sredi ljubljanskega Prešernovega trga postavi "instalacijo", sestavljeno iz gumijaste cevi in škropilnice, ter tako ustvari območje s svojim vremenom – v najbolj vročih dneh umeten dež in nepričakovana osvežitev razveselita tako meščane kot obiskovalce prestolnice. 

Kako seštevamo glasove, smo zapisali v pravilih glasovanja.

Za poslano sporočilo SMS smo še posebej hvaležni, saj tako prispevate tudi 1 € za socialno ogrožene otroke.  Vsa zbrana sredstva namreč namenjamo projektu Botrstvo v Sloveniji, ki pomaga otrokom v hudih finančnih in socialnih stiskah. Vse pomembne informacije o projektu kakor tudi zgodbe otrok v stiski smo zbrali tukaj.

Val 202