Ime tedna je postal Mehmedalija Alić, ki v vasi Grujičići blizu Srebrenice s svojimi sredstvi gradi nogometno igrišče, da bi ljudem vrnil upanje; gradi pa tudi spominsko obeležje za okoli 50 vaščanov, med njimi 29 Alićev. Njega samega je sicer zaznamoval ne samo genocid v Srebrenici, ampak tudi odkrivanje grobišča v Hudi Jami.

"Težko verjamem v boljši jutri, vsaj dokler se ne spremeni miselnost ljudi. Bošnjaški otrok se danes ne more učiti bosanskega jezika, saj je tukaj Republika Srbska."

Ime tedna je postal Mehmedalija Alić, ki v vasi Grujičići blizu Srebrenice s svojimi sredstvi gradi nogometno igrišče, da bi ljudem vrnil upanje; gradi pa tudi spominsko znamenje za približno 50 vaščanov, med njimi 29 Alićev. Njega samega sicer ni zaznamoval samo genocid v Srebrenici, ampak tudi odkrivanje grobišča v Hudi jami.

"Sin si je zaželel igrišče, rekel sem si, da ga zgradim, pa četudi za samo enega otroka. 308 dni že posvečam projektu in igrišče že dobiva svojo obliko."

"V vasi se vsi zelo veselijo igrišča. Niso verjeli, da se da kaj zgraditi na takem prostoru. Igrišče gradim s svojimi sredstvi, do zdaj nisem dobil še nobene donacije. Ves denar je iz moje pokojnine."

Mineva 20 let od vojne v Srebrenici, kakšni občutki ga prevevajo? "Politika je začela vojno, politika jo mora končati. Težko verjamem v boljši jutri, vsaj dokler se ne spremeni miselnost ljudi. Srebrenica je uničena, več kot 8000 ljudi je bilo ubitih. Bošnjaški otrok se danes ne more učiti bosanskega jezika, saj je tukaj Republika Srbska."

"Genocid traja in bo trajal, vse dokler bo politika to dovoljevala."

KANDIDATA STA BILA ŠE:

Matej Draksler, arheolog in potapljač z Zavoda za podvodno arheologijo. Skupaj s strokovnjaki z Zavoda za varovanje kulturne dediščine Slovenije in s kolegi Mednarodnega centra za podvodno arheologijo iz Zadra so iz Ljubljanice potegnili dele do zdaj največjega deblaka na naših tleh, ki je hkrati tudi eden izmed treh največjih v Evropi.

Milena Zupančič, velika igralka iz Slovenije, kakor so zapisali organizatorji mednarodnega gledališkega festivala Igralec Evrope v Makedoniji, na katerem je prejela istoimensko nagrado za to leto.

Kako seštevamo glasove, smo zapisali v pravilih glasovanja.

Za poslano sporočilo SMS smo še posebej hvaležni, saj tako prispevate tudi 1 € za socialno ogrožene otroke.  Vsa zbrana sredstva namreč namenjamo projektu Botrstvo v Sloveniji, ki pomaga otrokom v hudih finančnih in socialnih stiskah. Vse pomembne informacije o projektu kakor tudi zgodbe otrok v stiski smo zbrali tukaj.

Val 202