Ime tedna je postal Ciril Zlobec, pesnik, ki je ob svoji 90-letnici izdal pesniško zbirko Ljubezen - sadež duše in telesa. 90 pesmi, razdeljenih v več ciklov je posvetil svoji ženi, zbirko pa zasnoval kot ljubezensko življenjsko zgodbo, ki stopa tudi v metaforo življenja samega.

"Ljubezen je dvoedina - sta dva in hkrati ena sama ljubezen. To je kot sizifova skala - je ambicija in gre skozi vsa stanja človeškega čutenja v življenju."

Pesnik Ciril Zlobec je ob svoji 90-letnici izdal pesniško zbirko Ljubezen - čudež duše in telesa. 90 pesmi, razdeljenih v več ciklov je posvetil svoji ženi, zbirko pa zasnoval kot ljubezensko življenjsko zgodbo, ki stopa tudi v metaforo življenja samega.

Ciril Zlobec o najlepši besedi takoj za ljubeznijo: "Beseda 'otroci' je zame najlepša v slovenskem jeziku. Otroci so očetu najpomembnejši."

Njegova mama je bila soseda Srečka Kosovela, Cirilu je veliko prebirala, predvsem kosovelovo poezijo. "V nekem času, ko je brala in brala, sem jo ustavil in rekel 'Mama, jaz ničesar ne razumem.'" Odgovorila je, da tudi sama ni razumela, ampak da so pesmi tako lepe. "To je bila zame prva estetska šola. Karkoli ustvarjaš v umetnosti, tudi če je razgrajaško, mora imeti elemente lepote."

Ciril Zlobec preizkuša svojo vzdržljivost, tudi v težkih trenutkih, žalosti in obupu. "Zdi se mi, da je danes v izjemno intelektualiziranem svetu ta preplavljen s ponudbo resnic. Toliko je teh resnic, da so ljudje nehali verjeti vanje. Človek mora sam sebe odkriti, da ve, kdo je, kaj je in kaj bi rad bil. Jaz temu pravim potovanje iz sebe vase." Pravi, da je vedno treba spoštovati sogovornika, tako kot spoštuješ samega sebe. Ampak spoštovanja do nekoga, ki je drugačen, danes manjka.

Ciril Zlobec je prebrodil veliko stvari v svojem dolgem življenju. Tudi krizo, ki v Evropi traja že kar nekaj časa.

"Smo že nekaj časa v svetovni civilizaciji, ki je najbolj zapletena. Vsi jo ustvarjamo in soustvarjamo, ampak nihče ji ni kos, da bi jo obvladoval. Ukrepi od danes do jutri, nervoza ... Uskladiti bi morali socialo z odnosom do človeka kot posameznika in njegovega dostojanstva. To nam manjka."

Govorimo o podaljševanju življenjske in delovne dobe, nihče pa ne rešuje problema, kako zaustaviti vedno večjo brezposelnost in zlasti omogočiti usposobljenim mladim, da vstopijo v poklicni svet polni elana. Tako pa ostajajo mamini sinčki do 35. leta.

Srečni Sizif je v mitologiji kaznovan s strani bogov, da mora celo življenje valiti skalo na hrib, pod vrhom se mu izmuzne in mora vse začeti znova. To naj bi bila strašna kazen.

"Sodobni človek ve, da bo valil to skalo svojega življenja, svoje usode do konca. Nikoli je ne bo spravil do vrha, saj bi se potem razočarano ozrl nazaj. Bistvo je, da kljubuješ bogovom. Srečni Sizif je tisti, ki ga tudi bogovi, kot simbol avtoritarnosti, ne morejo zaustaviti v njegovi življenjski ambiciji, pa tudi če je ta zgrajena iz samih porazov."

Z ženo letos obeležujeta 65. obletnico poroke. "Ljubezen je dvoedina - sta dva in hkrati ena sama ljubezen. To je kot sizifova skala - je ambicija in gre skozi vsa stanja človeškega čutenja v življenju."

Kandidata sta še bila:

Igor Vrhovec, vodja ekipe potapljačev, ki jim je uspel izjemen podvig. V Postojnski jami so v ekstremnih razmerah odkrili nov, tri in pol kilometra dolg podvodni rov, tako da ena najbolj znanih jam na svetu zdaj po novem meri natanko 24.120 metrov.

Iztok Čop, najuspešnejši slovenski veslač in letošnji dobitnik prestižne nagrade Mednarodne veslaške zveze, poimenovane po nekdanjem predsedniku Thomasu Kellerju. Priznanje, ki ga označujejo tudi kot veslaški oskar, je prejel v konkurenci izjemnih imen veslaškega športa.

Kako seštevamo glasove, smo zapisali v pravilih glasovanja.

Za poslano sporočilo SMS smo še posebej hvaležni, saj tako prispevate tudi 1€ za socialno ogrožene otroke.  Vsa zbrana sredstva namreč namenjamo projektu Botrstvo v Sloveniji, ki pomaga otrokom v hudih finančnih in socialnih stiskah. Vse pomembne informacije o projektu kakor tudi zgodbe otrok v stiski smo zbrali tukaj.

Nejc Jemec