Grčija in Evropa vstopata v nov krog pogajanj, verjetno z nekoliko omiljeno retoriko, a z enakimi problemi. O Evropi potem, globalnih povezavah in ne nazadnje o slovenskem dojemanju krize v Grčiji. Gost Vročega mikrofona je bil dr. Mojmir Mrak: "Problematika reševanja krize evroobmočja se ne bo zaključila, tudi če uspešno rešijo Grčijo."

Ekonomist dr. Mojmir Mrak: "Problematika reševanja krize evroobmočja se ne bo zaključila, tudi če uspešno rešijo Grčijo."

Grčija in Evropa vstopata v nov krog pogajanj, verjetno z nekoliko omiljeno retoriko, a z enakimi problemi.

Gost Vročega mikrofona ekonomist in redni profesor na ljubljanski Fakulteti za ekonomijo dr. Mojmir Mrak pravi, da bi bil odhod Grčije iz evroobmočja za njih zelo boleč. “Čeprav naj bi imeli neke načrte reševanja države po “Greexitu”, se je treba vprašati, kaj bi na primer izvažali, saj mislim, da nimajo kaj.

Včerajšnji dan je najbolj zaznamoval odstop grškega finančnega ministra Janisa Varufakisa, današnjega pa številni sestanki evropskih politikov v Bruslju.

“Mislim, da bo Grčija ostala v evroobmočju. Prišlo bo do delnega odpisa dolgov. Nov dogovor pa bo dramatično drugačen.”

Mojmir Mrak

foto: Bobo

Tudi slovenski politki so sodelovali in še sodelujejo pri pogajanjih z Grčijo. “Za moj okus smo Slovenci bili v teh pogajanjih bolj nemški kot Nemci.

“Mislim, da je treba skušati z Grčijo nadaljevati dialog, ki pa mora vsebovati reforme, ne varčevalnih ukrepov, ampak reforme. Grki namreč nimajo urejenih osnovnih institucj.”

 

Nataša Zanuttini