Pogovor z Vito Mavrič, igralko in šansonjerko.

"Ne vem, ali sem v 20 letih imela možnost zajeti zrak, saj sem hitela iz projekta v projekt."

Tokrat je naziv ime tedna pripadel Viti Mavrič, igralki, šansonjerki in umetniški vodji mednarodnega festivala La vie en Rose. 15. in hkrati zadnji festival se je poklonil 100. obletnici rojstva Edith Piaf. "Fino je, če se znaš posloviti. Zvokov je bilo v vseh teh letih preveč, zato zadnje čase ljubim glasno tišino."

V desetletju in pol je šanson pri nas dobil nov zagon, se žanrsko profiliral in znova dobil širok krog svojih oboževalcev in interpretov. "Moja tiha želja za La Vie en Rose je bila, da za mano ostane sled. Prav bi bilo, da razmišljamo o širšem kulturnem razvoju."

Je to dokaz trditve, da se pri nas na področju kulture vse začne in konča pri denarju? "La vie en Rose je zrasel na ramenih entuziastov, včasih smo se šalili, da delamo na 'zračni pogon'."

Kandidata sta bila še:

Urška Žolnir, naša najboljša judoistka, ki je uradno končala bogato športno pot. Olimpijska prvakinja iz Londona in tretja v Atenah, dvakrat bronasta na svetovnih prvenstvih in evropska prvakinja je pomagala utirati pot judu v Sloveniji, tako da se je tudi po njeni zaslugi iz obrobnega športa razvil v enega najuspešnejših in najbolj priljubljenih športov pri nas.

Michael Biggins, prevajalec in predavatelj slovenskega jezika in književnosti na Washingtonski univerzi v Seattlu, ki so mu Člani društva slovenskih književnih prevajalcev za njegov prevajalski opus literarnih besedil slovenskih avtorjev in prizadevanja za prepoznavnost slovenske književnosti v ZDA podelili Lavrinovo diplomo  za leto 2015.

Kako seštevamo glasove, smo zapisali v pravilih glasovanja.

Za poslano sporočilo SMS smo še posebej hvaležni, saj tako prispevate tudi 1 € za socialno ogrožene otroke.  Vsa zbrana sredstva namreč namenjamo projektu Botrstvo v Sloveniji, ki pomaga otrokom v hudih finančnih in socialnih stiskah. Vse pomembne informacije o projektu kakor tudi zgodbe otrok v stiski smo zbrali tukaj.

Val 202