Šest večjih panožnih športnih zvez – smučarska, nogometna, košarkarska, rokometna, hokejska in atletska – naj bi se združilo v skupno organizacijo, kot odgovor politiki Olimpijskega komiteja Slovenije. Predsedniki teh zvez pravijo, da so v krovni slovenski športni organizaciji premalo slišani, predsednik OKS Bogdan Gabrovec pa odgovarja, da ne ve, kaj bi moral slišati.

Smučarska, nogometna, košarkarska, rokometna, hokejska in atletska zveza naj bi se združile v skupno organizacijo - kot odgovor politiki Olimpijskega komiteja Slovenije.

Predsedniki šestih večjih panožnih zvez pravijo, da so v krovni slovenski športni organizaciji premalo slišani, predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) Bogdan Gabrovec pa odgovarja, da ne ve, kaj bi moral slišati.

Omenjene zveze imajo sicer med športnimi združenji najvišje proračune. Proračun nogometne zveze je približno deset milijonov evrov, smučarska zveza pa je imela leta 2013 na voljo še milijon evrov več. Slednja se je kljub temu lani znašla tik pred bankrotom. Poglavitna stična točka združevanja šestih večjih panožnih športnih zvez je tako najverjetneje razpolaganje z javni denarjem.

Kot pravi Matjaž Rakovec, predsednik slovenske hokejske zveze, ima šest povezujočih se športnih zvez podobne interese, ki se razlikujejo od potreb in želja številnih zvez povezanih v olimpijskem komiteju. Eno od teh področij je tudi zakonodaja, ki na športnih prireditvah prepoveduje prodajo alkoholnih pijač. A drobljenje oz. združevanje, odvisno od gledišča, je, po besedah Rakovca “samo dobro za šport, da imamo pluralizem idej in različnih združenj.”

Matej Erjavec, predsednik Košarkarske zveze Slovenije, poudarja, da poteze zvez ne gre razumeti kot nezaupnico aktualnemu vodstvu olimpijskega komiteja: “Olimpijski komite ima popolno zaupanje z naše strani, res pa je, da imamo različna mnenja.”

Se bo pa s predstavniki šestih zvez – ali pa petih, saj predsednik atletske zveze Gregor Benčina najverjetneje ne bo dobil zelene luči z pristop – 6. julija sestal predsednik OKS Bogdan Gabrovec, ki verjame, “da bomo nejasnosti ali konflikte, če sploh so, razčistili.”

Aleš Smrekar