Britanski TV voditelj na Travel Channelu Henry Cole je pred približno mesecem dni v Ljubljani pričel snemati novo sezono oddaj “Super vožnje z motorjem”, med katero ga bo pot vodila od Ljubljane do Sofije. Z njim smo se še pred začetkom motoristične avanture med drugim pogovarjali o varnosti v prometu, motorjih za hipsterje ter vožnji s Hell’s Angels.

"Nekoč mi je vožnja z motorjem prinašala adrenalin, zdaj pa mi pomeni veliko več kot le to"

51-letni Henry Cole je voditelj serije “Super vožnje z motorjem”, ki je med najbolj gledanimi oddajami na Travel Channelu. A med prebiranjem njegovega pestrega življenjepisa lahko med drugim izvemo, da je tudi igralec in filmar, občasno svoj glas posoja za sinhronizacijo posnetkov. Pred podpisom pogodbe za Travel Channel se je med drugim ukvarjal tudi s tako imenovanimi ‘rokumentarci’ oziroma dokumentarci o rock glasbi, snemal je že oddaje o pestrosti podvodnega sveta, pa oddaje o kuhanju in vrtnarstvu ter o avtomobilizmu, ki ga označuje za nekakšen mejnik svoje kariere, povezane z oddajami z vonjem po bencinu. “Ni bilo lahko uvrstiti motorizem na televizijo v Veliki Britaniji in Evropi, zdaj pa se oddaja predvaja vsak večer.”

Imam najboljšo službo na svetu. Peljem se z motorjem po različnih državah in za to me še plačujejo – ne veliko, a me. Moje sanje so s tem izpolnjene. Ko se bom nekoč zbudil in ne bom več hvaležen za delo, ki ga opravljam, bo to dan, ko bom začel iskati nekoga, da me nadomesti.

– Henry Cole

Henryja je z motorji seznanil njegov stric Dick Redbeard Gladstone pri osmih letih, nad tem konjičkom pa njegovi starši niso bili nič kaj navdušeni. “Mislim, da sem se prvič z motorjem peljal pri desetih letih med polji, na cesto sem prvič odšel, ko mi je bilo 14 ali 15 let … bil sem torej kar nekoliko premlad. Zdaj tudi moja otroka, ki sta stara osem in deset let, vozita motor. Seveda me skrbi zanju, a poskušam urediti, da se vozita zunaj cest.” Nevarnost pa je vseeno, meni, eden izmed ključnih čarov motorizma.

“Moramo si priznati, da je vožnja z motorjem bolj nevarna od vožnje z avtomobilom. A če veš, kaj počneš, če te že od zgodnjega otroštva vzgajajo, kako skrbeti za varnost, to zares pomaga.”
– Henry Cole

Henry je sicer tudi direktor motorističnega podjetja Gladstone Motorcycles (ime je podjetje dobilo po Henryjevem stricu), ki, kot piše na njegovi spletni strani, izdeluje motorje za “preudarne huligane”. Motorji namreč že zdavnaj niso več le za ‘umazane barabe’, vozijo jih tudi bogati finančniki. “Motorizem je inkluziven. Vozil sem se že s Hell’s Angeli, LA Gangbangeri, ki s seboj nosijo pištole, z ruskimi motorističnimi skupinami, a nihče od njih me še nikoli ni prestrašil. Pa sem spoznal že precej velikih tipov s tetovažami, bradami … a vsi se poistovetimo z motorji, smo globalna enotna skupnost.”

“Našel sem številne lepe kraje. A najboljše pri vožnji z motorjem je, da nikoli ne veš, kaj te čaka za ovinkom.”

– Henry Cole

Miha Pongrac