V petek so pripadniki islamske države izvedli teroristični napad na tunizijsko letovišče Sousse, ki je priljubljeno tudi pri Slovencih. Nekaj izmed njih se je v strahu želelo čim prej vrniti v Slovenijo, a so jim iz turistične agencije sporočili, da jim bodo predčasen odhod v domovino zaračunali. Upravičeno? Teroristični napad šteje kot dejanje višje sile, a po drugi strani naj bi tudi drugi tuji turisti, denimo Britanci, stroške za predčasen odhod iz Tunizije morali kriti sami. Kako bi morale v tem primeru reagirati turistične agencije, kakšne ukrepe lahko sprejme Ministrstvo za zunanje zadeve, in kakšne pravice lahko uveljavljamo potrošniki-turisti? Raziskujemo v tokratni oddaji Kje pa vas čevelj žuli

Ali turistična agencija upravičeno lahko zaračuna stroške povratka v domovino v primeru višje sile?

V petek so pripadniki islamske države izvedli teroristični napad na tunizijsko letovišče Sousse v Tuniziji, ki je priljubljena turistična destinacija tudi pri Slovencih. Na širšem območju letovišča je bilo nastanjenih približno 150 slovenskih državljanov, 14 jih je bilo v bližini napadenega hotela, in prenekateri so se želeli čim prej vrniti domov. A sledil je šok, ko so jim s turistične agencije sprva sporočili, da jim bodo predčasen odhod v domovino zaračunali. Upravičeno? Teroristični napad šteje kot dejanje višje sile, a po drugi strani naj bi tudi drugi tuji turisti, denimo Britanci, stroške za predčasen odhod iz Tunizije morali kriti sami.

“Kadar zaradi izrednih razmer pride do okrnjenega dopust, zakon izrecno pravi, da potrošniki nosijo zgolj stroške opravljenih pogodbenih storitev.”
– Teja Žnidaršič, Zveza potrošnikov Slovenije

S tem se ne strinja predsednik Združenja turističnih agencij Slovenije, Matej Knaus: “Mi sledimo navodilom ministrstva za zunanje zadeve, ki v primeru Tunizije ni izjavilo, da je takoj treba zapustiti to področje. V primeru tunizije bi se lahko marsikdo odločil tudi za menjavo lokacije, če se v Soussu ne bi več počutil varno.

Kakšna pa je v tem primeru naloga države oziroma Ministrstva za zunanje zadeve? Predvsem da obvešča državljane in nudi diplomatsko-konzularno pomoč, pravi vodja konzularnega oddelka Andrej Šter. Na spletni strani ministrstva za zunanje zadeve so izrecno zapisana priporočila oziroma varnostni zadržki pred potovanjem v Tunizijo, saj se je tam že marca dogodil krvav incident. A to ne more zaustaviti trženja turističnih aranžmajev, v turizmu je navsezadnje veliko denarja.

“Kadarkoli skušamo opozoriti na neko nevarnost in izdati opozorilo, se oglasijo posamične turistične agencije in rečejo, ‘joj, ne še zdaj, v četrtek na to lokacijo potuje naš čarter!'”
– Andrej Šter, Ministrstvo za zunanje zadeve

Navsezadnje imajo potrošniki, torej kupci turističnih aranžmajev, po nastopu višje sile tudi vso pravico oziroma svobodo odločiti se, da na območju oziroma v državi tudi ostanejo, čemur smo bili priča denimo na primeru nedavnega potresa v Nepalu, ob terorističnem napadu v Londonu ali tudi nedavnem napadu v Tuniziji. Navsezadnje velja, da se moramo tudi posamezniki odgovorno odločiti, kam bomo potovali.

Miha Pongrac, Petra Kovič