V oddaji Odbita do bita predstavljamo prilagoditve novih tehnologij za slepe in slabovidne.

Posebna igra in naprava za navigiranje sta še prototipa, zvočna knjiga že na tržišču

Nove tehnologije nam olajšajo dostop do informacij, novih znanj ter uporabe raznih storitev in izdelkov. Njihova uporaba se nam pogosto zdi samoumevna, vendar ni za vse tako. Ljudje z okvaro vida so ena tistih družbenih skupin, ki se brez prilagoditev teh tehnologij teže vključijo v tehnološko družbeno okolje. Zato si Združenje slepih in slabovidnih ter projekt Knjižnica slepih in slabovidnih prizadevata, da bi bilo vključevanje za slepe in slabovidne prijazno in učinkovito – tudi s prilagojeno igro za slepe  Flip the Dice. 

Prilagojene naprave za kratkočasenje in urjenje spomina so zelo dobrodošle. Dobrodošle pa so tudi aplikacije, ki slepemu ali slabovidnemu posamezniku omogočajo čim bolj samostojno življenje.  Igra Flip The Dice je za zdaj še v demo verziji in le v angleškem jeziku, ko pa bo prišla na trg, bo seveda dostopna tudi v slovenščini. Ob tem bodo slepi in slabovidni dobili še poseben pripomoček za navigacijo, ki deluje s pomočjo GPS, na ta način naj bi uporabniku pomagala priti s točke A na točko B.

Na trgu pa je že dostopna digitalna zvočna knjiga, prenosljiva in izdelana v skladu s standardom Daisy. V digitalno zvočno knjigo je mogoče vstavljati tudi zaznamke. Medtem ko si videči pomembno informacijo denimo podčrtajo, slepi in slabovidni vstavijo začetek in konec zaznamka. V okviru projekta Knjižnica slepih in slabovidnih, ki se je v naši državi začel izvajati leta 2013, bo jeseni na voljo prvih 150 digitalnih knjig v slovenskem jeziku. Slovenija se je tako pridružila več kot petdesetim državam, ki se zavzemajo za to, da imajo ciljne skupine na voljo gradivo v njim ustrezni obliki.

Maja Stepančič