Trenutno jih je na svetu približno 600 vrst. A ker prav zdaj nekje na območju Avstralije raziskujejo obširno skupino, v kateri morda odkrijejo tudi take, ki imajo rade meso, se bo število vrst mesojedk mogoče zvišalo. Približno 10 oziroma 15 odstotkov vseh znanih pa smo našli v Trzinu.

Jure Slatner je najbrž eden redkih, če ne kar edini pri nas, ki se ukvarja z mesojedimi rastlinami. Ni zbiralec, pač pa je njegov rastlinjak nekakšna podružnica botaničnega vrta, namenjena preučevanju. Z mesojedkami se je začel ukvarjati pred 20-imi leti, ko se je preselil v Trzin in blizu hiše našel tudi rastišča slovenskih predstavnic – vseh je pri nas kar 10 vrst. Sicer so tudi te posebne, pa vendar ne tako kot vrčnica iz Indonezije, ki ima tako velik vrček, da se vanj lahko ujame celo podgana. Med požrešnice, ki se hranijo z mesom, pa niso mesene, gre tokrat Noetova banda.

V nekatere mesojedke se lahko ujamejo tudi podgane!

Trenutno jih je na svetu približno 600 vrst. A ker prav zdaj nekje na območju Avstralije raziskujejo obširno skupino, v kateri morda odkrijejo tudi take, ki imajo rade meso, se bo število vrst mesojedk mogoče povečalo. Približno 10 oziroma 15 odstotkov vseh znanih pa smo našli v Trzinu.

Jure Slatner je najbrž eden redkih, če ne kar edini pri nas, ki se ukvarja z mesojedimi rastlinami. Ni zbiralec, ampak je njegov rastlinjak nekakšna podružnica botaničnega vrta, namenjena preučevanju. Z mesojedkami se je začel ukvarjati pred 20-imi leti, ko se je preselil v Trzin in blizu hiše našel tudi rastišča slovenskih predstavnic – vseh je pri nas kar 10 vrst. Sicer so tudi te posebne, pa vendar ne tako kot vrčnica iz Indonezije, ki ima tako velik vrček, da se vanj lahko ujame celo podgana.

Veronika Gnezda