V oddaji Na piedestal smo gostili idrijsko skupino Divje jezero in premierno predstavili njen studijski prvenec z naslovom ''Mestni vrvež''.
Zasedbo Divje jezero sestavljajo: baskitarist Alen Bogataj, bobnar Luka Čibej, kitarist Aleš Golja, klaviaturist David Križaj in saksofonist Tomi Peljhan. Ustvarjajo instrumentalno glasbo, v kateri je mogoče zaznati veliko različnih stilov in vplivov, ki jih, kot pravijo, nikakor ne obremenjujejo in omejujejo.
Prvenec ''Mestni vrvež'', ki je izšel pri založbi Celinka, predstavlja deset avtorskih skladb. Plošča ponuja raznovrstno glasbeno izkustvo, ki poslušalca oddaljuje od vsakdana in vabi k doživljanju trenutka, za katerega je potreben čas, ki si ga tako ali tako odmerjamo sami.
Koncertni premieri na festivalu Poletni Junij v Prulčku v Ljubljani bodo sledili nastopi na različnih prizoriščih. Med njimi sta tudi festivala MareziJazz (3. julija) in Letni oder Ruše (15. avgusta).

V oddaji Na piedestal smo gostili idrijsko skupino Divje jezero in premierno predstavili njen studijski prvenec z naslovom ”Mestni vrvež”.

Člani skupine Divje jezero so: Alen Bogataj – bas kitara, Luka Čibej – bobni, Aleš Golja – električna kitara, David Križaj – klaviature in Tomi Peljhan – saksofon. Ustvarjajo instrumentalno glasbo, v kateri je mogoče zaznati veliko različnih stilov in vplivov, ki jih, kot pravijo, nikakor ne obremenjujejo in omejujejo.

Skupina deluje od leta 2006. Po začetnih spremembah v zasedbi je leta 2009 kot trio posnela prvi demo ”Divje jezero”, na katerem so šest avtorskih skladb in dve priredbi. V želji po ustvarjanju avtorske glasbe, ki bo zanimivejša in bolj raznovrstna ter tudi kakovostnejša, se je izkazala potreba, da se skupina okrepi z dodatnim košem harmonij in melodij – s klaviaturami. Tako se je na začetku leta 2010 skupini pridružil David in s skladbami ter s svežimi aranžerskimi prijemi prinesel svojo paleto glasbenih odtenkov. Skupina Divje jezero je začela razvijati poseben slog glasbe, kar se odraža tudi v novih skladbah in na nastopih. Po uspešnih nastopih in predstavitvah po klubih doma in v tujini se je članom skupine pridružil saksofonist Tomi. ”Saksofon se nedvomno ujema z našim slogom glasbe,” pravijo člani, ki si v prihodnosti želijo čim več nastopati in ustvarjati nove skladbe ter predvsem uživati v glasbi nasploh.

V prejšnjih letih je zasedba pogosto zapustila svoje mestece, da bi koncertirala po večini slovenskih klubov. Izoblikovala se je v prepoznavno glasbeno ime, ki ga vešče tke v temelje jazzovske, fusion in progresivne rock glasbe, s katerimi se spogleduje.

Maja 2015 je skupina pri založbi Celinka izdala svojo prvo studijsko ploščo z naslovom ”Mestni vrvež”. Instrumentalna plošča kot tudi ilustracija na naslovnici, ki je delo Danila Jereba, ponazarjata ”ulico, ki je polna ljudi. To je nekaj, kar se dandanes ne zgodi ravno pogosto. Člani skupine prihajamo iz manjšega mesta, kjer je zelo očiten upad obiska koncertov in drugih prireditev,” pojasnjujejo člani zasedbe in s tem razkrivajo brezbrižnost, ki jo v tem času in prostoru doživljajo številni mladi.

Prvenec z desetimi avtorskimi skladbami ponuja raznovrstno glasbeno izkustvo, ki poslušalca oddaljuje od vsakdana in vabi k doživljanju trenutka, za katerega je potreben čas, ki si ga tako ali tako odmerjamo sami. Prav zato glasba zasedbe Divje jezero v nas obuja in prebuja številne odtenke razpoloženj in čustvovanj. Prvenec Mestni vrvež vsekakor predstavlja konec nekega obdobja skupine ter hkrati svež zagon in motivacijo za nadaljnje delo.

Promocijskemu koncertu na festivalu Poletni Junij v Prulčku v Ljubljani (5. junija) bodo sledili nastopi na različnih prizoriščih. Med njimi sta tudi festivala MareziJazz (3. julija) in Letni oder Ruše (15. avgusta).

Radijska premiera prvenca Mestni vrvež in pogovor s člani skupine Divje jezero  pa je bila v oddaji Na piedestal.

Jolanda Fele