Nina Delakorda živi blizu slovensko-avstrijske meje v Celovcu. Tam je nadzornica na gradbiščih, sodeluje tudi pri velikih gradbenih projektih, trenutno recimo nadzoruje gradnjo nove železniške proge med Gradcem in Celovcom.

"Hitra železnica med Gradcem in Celovcem bo končana v petih letih"

Nina Delakorda živi blizu slovensko-avstrijske meje v Celovcu. V Ljubljani je študirala gradbeništvo, službo pa dobila v Avstriji, kjer je nadzornica na gradbiščih. Sodeluje tudi pri velikih gradbenih projektih, zdaj denimo nadzoruje gradnjo hitre železniške proge med Gradcem in Celovcem: “Hitra železnica bo končana v petih letih.”

“Imam srečo, da Avstrijci malce drugače gledajo na inženirje. Ko grem k zdravniku, me vedno pokličejo tudi z nazivom.”

Za gradbeništvo jo je navdušil Discovery, ki je predvajal oddaje o gradbenih podvigih, v katerih pa sodeluje tudi sama.

Ninin urnik je naporen, dela približno dvanajst ur na dan: “Delo ob koncu tedna je odvisno od projektov. Če so ti veliki, se dela tudi 24 ur. Delamo od ‘jutra do sutra’.”

“Moja plača je dobra, inženirji na gradbišču poleg redne plače dobimo tudi vse dodatke za delo na gradbišču in za ločeno življenje.”

Nemškega jezika ob prihodu v Celovec ni obvladala, vendar se ga je hitro naučila. Poudarja pa, da je knjižna nemščina drugačna od tiste, ki jo sliši na gradbišču. Tam dela tudi veliko Balkancev, zato ji je slovenščina prišla zelo prav: “Vzamejo me bolj za svojo in mi zaupajo stvari, ki jih drugim nadzornim ne.”

Anja Hlača Ferjančič