Julijo Sardelić je v Firence pripeljala akademska kariera, všeč ji je predvsem toplo podnebje in oblična kava. Pravi, da mesto včasih deluje kar kot ameriška enklava.

Dr. Julija Sardelić je v Firencah raziskovalka na EUI, v mestu še ne živi dolgo. Pred tem jo je akademska pot iz Ljubljane vodila tudi v Budimpešto in Edinburg. Za vsa ta mesta pravi, da so nekaj posebnega, Firence pa so jo posebej očarale s toplim sredozemskim podnebjem, odlično kavo in vinom. “V Firencah in bližnji okolici je zelo spregledana narava. To bi priporočala vsem.

“Firence so zelo univerzitetno mesto, tu je tudi 100 dislociranih enot ameriških univerz, zanimivo je biti tukaj kot raziskovalec.”

Ko pridemo do muzejev, velikih razlik med domačini in turisti ni –  nekatere znamenitosti imajo za domačine prost vstop, ampak med gnečo si s tem ne moreš kaj dosti pomagati, pravi Julija Sardelić.

“Najboljši čas za obisk Firenc je pozno jeseni, ko ni velike gneče in si vse muzeje obiskovalec lahko v miru ogleda.”

Njen najljubši kotiček v mestu je trg Santo Spirito, ki ni tako zelo preplavljen s turisti. Poleg Italijanov so Američani najpogostejši obiskovalci mesta, celo pred Nemci, Japonci in vsemi drugimi.

“Včasih se zdi, da so Firence kar ameriška enklava. V njihovi predstavi so tisto mesto, ki ga morajo obiskati, poleg Pariza seveda.”

Anja Hlača Ferjančič