Pogovor s hrvaškim dopisnikom Vanjo Vardjanom o Adrisu in njegovi ponudbi za nakup Triglava, o protestu vojnih veteranov in zanimivem delovanju hrvaške carinske uprave, ki zaplenjeno hrano in ostalo pokvarljivo blago podarja človekoljubnim organizacijam.

Kaj je novega na fronti med veterani in vrhom hrvaške politike? Šum v komunikaciji traja že dalj časa, a po včerajšnjem sestanku protestnikov z vlado, na katerem so se dogovorili zgolj za nov sestanek na začetku prihodnjega tedna, nič ne kaže, da bi kam odšumel …

“Hrvaška ima registriranih kar 400.000 vojnih veteranov, to je 10 odstotkov državljanov, kar je zelo pomembna volilna baza.” – Vanja Vardjan

Veterani resda protestirajo že več kot pol leta, vendar so njihove zahteve dokaj nejasne, pa tudi ne gre za boj, v katerem bi se ohranjale obstoječe pravice, temveč za željo po več. So bile premierjeve označbe protestov za “politično past HDZ-ja” prazne obtožbe in torej klasični politični diskreditacijski manever brez podlage?

“Te dni sem bil s protestniki, vojnimi veterani, tako v šotorih kot pred vlado. Po druženju z njimi sem ugotovil, da niso nič sami organizirani, ampak da imajo druge organizatorje za sabo. Zelo dobro so organizirani, obstaja razpored, kdaj in iz katerega kraja kdo pride. Poskrbljeno je tudi za hrano.”

Adris je tobačno tovarno Rovinj prodal British American Tobaccu, zdaj pa bo zamenjal fokus svojega delovanja ter se posvetil turizmu in zavarovanju, pri čemer bo Slovence verjetno najbolj zanimalo zadnje – Adris se namreč zanima za nakup Triglava. “Adris ima denar za nakup Triglava, njegova tarča je tudi pozavarovalnica Sava Re.”

Vladno jamstvo za brezplačno dodelitev tujega blaga na Hrvaškem od lani različnim državnim ustanovam podeljuje različne stvari; raznim institucijam in ministrstvom so denimo podarili enajst avtomobilov, ki jih je zaplenila Carinska uprava.

“Hrvaška carinska uprava zaplenjeno hrano in blago podarja človekoljubnim organizacijam.”

Mitja Peček