Zaradi nesporazuma med zdravstveno zavarovalnico in pediatri je lani ostalo neizkoriščenih kar 40 odstotkov sredstev, namenjenih zdravstvenim letovanjem otrok. Čeprav so že lani vsi vpleteni skušali odpraviti nesporazum, se kot kaže zapleti nadaljujejo tudi letos. Ne le, da je za ta namen odobrenih manj sredstev kot lani, pač pa se močno razlikujejo tudi navodila zavarovalnice in pediatrov o tem, kateri otroci so upravičeni do tovrstnih letovanj.

Kljub mnenju RSK se pravila letos ne spreminjajo, letovanja pa imajo še višjo subvencijo

Zdravstvena letovanja oz  “kolonije”, ki jih poznamo že desetletja,  so v zadnjih letih  vse bolj postajala tudi vrsta socialnega korektiva za  otroke iz socialno najšibkejših okolij.  Zato je   zdravstvena zavarovalnica  lani prvič glasneje opozorila pediatre in šolske zdravnike, da zahteva natančnejše dokumentiranje  zdravstvene ogroženosti otrok,  ter da bo to tudi nadzirala in v skrajnih primerih tudi kaznovala.

Odziv pediatrov je bil v precej bolj zadržanem izdajanju   potrdil in na koncu  lanskega poletja je ostalo  neizkoriščenih več kot 40% sredstev  namenjenih  zdravstvenemu letovanju.

Letos 3600 letovanj manj, a je subvencija  na otroka višja

Čeprav   so že lani vsi vpleteni skušali odpraviti nesporazum, se kot kaže zapleti nadaljujejo  tudi letos. Ne le, da je za ta namen odobrenih  za več kot 160.000€  manj sredstev kot lani in bo lahko letovalo  3600 otrok manj, pač pa se  močno razlikujejo tudi navodila zdravstvene zavarovalnice in  navodila  Razširjenega strokovnega kolegija za pediatrijo, ki pediatrom  narekuje bistveno ostrejše  kriterije za presojo, kateri otroci so upravičeni do tovrstnega letovanja.  Bo  zaradi tega razkoraka tudi letos  nekaj tisoč otrok ostalo brez letovanj?

Mnenje RSK preostro ali narobe razumljeno?

 Ko je RSK za pediatrijo sprejel  po mnenju nekaterih zelo poostrene kriterije, je bila njegova članica tudi  prim. Vesna Plevnik Vodušek, ki meni, da *RSK pogojev ni zaostril, pač pa da  pediatrom odločitev olajšuje, saj v resnici vključuje ves spekter kroničnih obolenj. “Vsak pediater na primarni ravni ima zdaj pravzaprav olajšano odločanje o napotovanju svojih varovancev. Dokončna odločitev je vedno prepuščena pediatru, ki mora pri tem seveda  sodelovati s starši. Do zapletov ne bi smelo prihajati.”

Pri ZZZS so se odločili, da mnenje RSK, za katerega so sicer sami zaprosili, ne bo odločujoče pri ugotavljanju morebitnih kršitev: “Stališča RSK razumemo kot smernico in ne kot formalno pravno zavezujoče stališče oz. akt. Ko se z vidika ZZZS odločamo, ali je pediater upravičeno ali neupravičeno izdal potrdilo, bomo upoštevali pravila 52. Člena iz Pravil obveznega zdravstvenega zavarovanja, da “otroku, ki je bil večkrat hospitaliziran ali je pogosteje bolan, zavod sofinacira letovanje v organizirani in strokovno vodeni zdravstveni koloniji”. V praksi to pomeni, da pediater, ki bo poslal na letovanja otroka z zabeleženima dvema obiskoma pri zdravniku ali dvema hospitalizacijama, s strani ZZZS ne bo imel težav. Prav tako smo letos z drugačnim sofinanciranjem še zmanjšali delež, ki ga morajo doplačati starši, kar pomeni, da so zdravstvena letovanja letos še dostopnejša.” Sladjana  Jelisavčić, vodja – direktorica Področja zdravstvene analitike  in  ekonomike  pri  ZZZS 

Starši naj sami prevzamejo pobudo

Mesec pred letovanji zasedena le tretjina zmogljivosti ZPMS, ki je največji med izvajalci zdravstvenih letovanj in tako kot lani so tudi letos razlike med regijami zelo velike,opozarja  Breda Krašna, generalna sekretarka ZPMS: Največ je odvisno od pediatrov, njihovega stališča in njihove zavzetosti za napotitev. A veliko pomeni tudi zavzetost staršev. Na terenu opažamo, da imajo starši še vedno težave s pridobivanjem potrdil, čeprav imajo otroci zadostne zdravstvene indikacije. Starše zato pozivamo, naj o morebitnih težavah obvestijo območno enoto ZZZS in skušajo rešiti problem, saj takim otrokom pravica do zdravstvenega letovanja gotovo pripada.”

* “1.   Med   kronične   bolezni,   pri   katerih  je  letovanje  še  posebej priporočljivo,   sodijo   kronične  bolezni  dihal,  kože  ter  gibal.  RSK arbitrarno  soglasno  določi,  da  se  za  otroke,  ki  jih  definiramo kot pogosteje  bolne  napravi starostna razmejitev in to :  najmanj 6x letno za prebolevanje  okužb  zgornjih dihal ali drugih blažjih okužb za dojenčke in male  otroke  ter  najmanj  4x letno za večje otroke.  Kar pa zadeva okužbe spodnjih  dihal  (n.pr.  pri  astmi)  pa  RSK  meni, da so do zdravstvenega letovanja  upravičeni  vsi  otroci,  ki najmanj 2x letno prebolevajo takšne okužbe  ali  kake druge težje okužbe in tisti otroci s kroničnimi obolenji, ki  so, četudi dobro obvladujejo svojo kronično bolezen, morali biti zaradi nje  obravnavani  v  ambulanti vsaj dvakrat v preteklem letu. O tem presoja otrokov izbrani pediater upoštevajoč otrokovo zdravstveno stanje v celoti.”

“2.  Dodatna indikacija zaradi zaostajanja v psihofizičnem razvoju po mnenju RSK  za  pediatrijo  načeloma  ni  upravičena,  razen  če  ima  organizator zdravstvenega  letovanja  za  takšno  letovanje  zagotovljeno  vso ustrezno zdravstveno  in  drugo  oskrbo,  ki  sprejem  takšnih  varovancev  in  tudi spremljevalcev, če je to potrebno, omogoča.”

Jana Vidic