Nedavni uničujoči potres je sicer tla v Nepalu stresel z magnitudo 7,8 in s tem pustil močan pečat tudi na tamkajšnjem površju: Mount Everest naj bi se nekoliko znižal, celotna gorska veriga Anapurne naj bi bila višja, nekateri predeli celo za meter in pol, tla v bližini prestolnice Katmandu pa naj bi se ponekod premaknila tudi do treh metrov. Kakšne sile torej delujejo ob tako silovitih potresih in kateri nedavni potresi so najbolj oblikovali površje Zemlje.

Kakšne sile delujejo ob silovitih potresih in kateri nedavni potresi so najbolj oblikovali površje Zemlje?

Na svetu se po podatki Urada za seizmologijo vsak dan zgodi več tisoč potresov magnitude 1-2, torej vsakih 87 sekund eden. Tistih večjih, torej z magnitudo od 7 do 7,9, pa je na leto le približno 18, magnitudo 8 pa preseže komaj eden. Potres, ki je 25. aprila stresel Nepal, je imel magnitudo 7,8. Torej toliko, kot še vsaj 17 drugih v minulem letu. A kako to, da je bil prav ta potres tako uničujoč?

O značilnostih potresov smo se pogovarjali z geofizikom dr. Jurijem Bajcem. 


Gore so se zmanjšale

Z analizo podatkov, pridobljenih s sateliti, so se v teh dneh ukvarjale številne ekipe geologov in tekmovale v tem, kdo bo sestavil bolj jasno razlago nastalega stanja. Med drugim smo poklicali v nemški Oberpfaffenhofen, kjer se nam je oglasil dr. Christian Minet.

“Ugotovili smo, da se je območje okrog Katmanduja zvišalo za približno 1,3 metre in se za približno dva metra pomaknilo proti jugu; gorske verige severneje od prestolnice, na primer Ganesh Himal in Langtang Himal, pa so se znižale od nekaj več kot pol metra do metra in pol.” – dr. Christian Minet

Enkrat gor, drugič dol

Tudi na drugi strani Atlantika, v Coloradu se je dr. Richard Briggs dokopal do podobnih ugotovitev.

“Na splošno lahko rečem, da se je najbolj znižala veriga Langtang, za več kot meter, veriga Anapurne, ki leži zahodneje, je utrpela manjše, nekaj-deset-centimetrske spremembe višine, še manjše, zgolj nekaj-centimetrske pa Mount Everest.” – dr. Richard Briggs

Briggs se posveča tudi zgodovini potresov v Himalaji. Kot pravi, je bil aprilski eden izmed najbolj silovitih v minulih stoletjih, še naprej pa naj bi se vrstili popotresni sunki z veliko magnitudo. Trajajo lahko še mesece, celo leta.

Christian Minet, isviews
Jurij Bajc, IPhO

Maja Ratej