Nadarjen slovenski kontrabasist mlajše generacije, ki je bil leta 2011 sprejet med slovite Dunajske filharmonike.

"Dunajski filharmonik si šele po treh letih. Do takrat si le nekakšen 'služabnik' starejšim članom orkestra"

Iztok Hrastnik, dunajski filharmonik: “Ta naziv pridobiš šele po treh letih. Do takrat si nek ‘služabnik’ starejšim članom orkestra.” #GV

— Val 202 (@Val202) May 21, 2015

Iztok pove, da je program v operi preprost, število vaj pa je kljub temu velikansko. “Seveda je tudi stresno, saj je valčkov zelo veliko in zahtevajo dosti vaje. Če se zmotiš, se potrudiš, da tega nihče ne opazi. Včasih pozabiš obrniti note ali pa jih obrneš prehitro, lahko ti celo padejo na tla.”

Dunaj boljši kot New York

Dunaj se zdi zelo prijazno mesto, npr. letna vozovnica za ves javni promet stane 365 evrov. Vsi muzeji ponujajo tudi različico za otroke, mesto je zeleno, polno parkov…

“Ljudje so prijazni. Seveda ni vedno vse enostavno, ker smo vendarle tujci. Še vedno imam težave z nemščino, nisem nadarjen za jezike. Zanimivo pa je, da je veliko odvisno od tega, kako si oblečen.”

“Povprečna storitev je na Dunaju dvakrat dražja kot v Sloveniji, je pa tudi plača tukaj večja, več kot dvakrat,” še pravi Iztok. Z ženo vseeno razmišljata tudi o vrnitvi v Slovenijo.

Po stotih letih edini Slovenec, ki je nastopal na znamenitem novoletnem koncertu

“Vsekakor je to nekaj posebnega, zaradi kamer in vseh rož… Vadimo tri leta prej. Ne, seveda ne, hecam se, intenzivne vaje se začnejo 27. decembra.”

Povprečna storitev je na Dunaju dvakrat dražja kot v Sloveniji, je pa tudi plača tukaj večja,” še pravi Iztok. Z ženo vseeno razmišljata tudi o vrnitvi v Slovenijo.

Maruša Kerec