V gledališču Glej se predstaviljajo mladi igralci, ki so sodelovali v mednarodnem projektu Generacija generaciji. Projekt je namenjen spodbujanju ustvarjanja sodobnega gledališča za najstnike z najstniki.

"Želeli smo priti do najstnikov, ki načeloma ne bi prišli v gledališče."

Projekt je namenjen spodbujanju ustvarjanja sodobnega gledališča za najstnike z najstniki, saj, kot je povedal mentor mladih igralcev in umetniški vodja gledališča Glej, Marko Bratuš pravi, da je “najstniško občinstvo najlažje dosežeš, če jim pustiš, da sami ustvarjajo.”

“Želeli smo priti do najstnikov, ki načeloma ne bi prišli v gledališče.”

– Marko Bratuš

Za pomoč pri iskanju najstnikov so prosili Zvezo prijateljev mladine Moste Polje in oblikovala se je ekipa osmih mladih igralcev: Laura Antončič, Alex Centa, Edita Đogić, Almedin Kajtazović, Damir Kišmetović, Tina Malenšek, Rebeka Plavec in Kaja Savodnik.

“Nikoli si nisem mislila, da bom šla v gledališče, kaj šele nastopala. Danes ne obžalujem, da sem prišla. Spoznala sem nove prijatelje in se veliko naučila.”

– Edita Đogić

Namen mednarodnega projekta Generacija generaciji je predstaviti stališča mladih udeležencev do gledališča: njihove poglede, želje, okus in pričakovanja, hkrati pa, kot nakazuje že ime, predati sporočilo vrstnikom. “Želimo sporočiti, da se moramo ceniti med seboj, da smo si vsi enaki, da bodi prijazen človek,” pravi Tina Malenšek

Ob tem mladi poudarjajo, da gledališki ustvarjalci pogosto ne razumejo njihove generacije. “Drugače gledajo nas, kot mi gledamo nase.” Zato je projekt Generacija generaciji drugačen od drugih gledaliških projektov za najstnike. “Drugače je, ker izhaja iz vidika, kako mi vidimo drug drugega. Mislim,da je to na neki način bolj iskreno,” strni Kaja Savodnik.

Ana Štravs