Dve zanimivi avtomobilistični novosti smo spoznali v minulih dneh – gre za novi generaciji večjih avtomobilov, ki si nista kaj prida podobna ne po obliki, ne po značaju; renaultov espace je že zapeljal k nam, škoda superb pa se pripelje v prihodnjih tednih. Originalni Smart je dobil svoje ime, ker se je zdelo pred desetletjem in več dvosedežno vozilo pametna ideja. A ljudje, ki si domislijo nečesa pametnega, praviloma nikakor niso zadovoljni s enkratnim uspehom in tako je nastal smart forfour.

Dve zanimivi avtomobilistični novosti smo spoznali v minulih dneh – novi generaciji večjih avtomobilov, ki si nista kaj dosti podobna ne po obliki ne po značaju; renaultov espace je že zapeljal k nam, škoda superb pa se bo pripeljala v prihodnjih tednih.

Pri Renaultu so si vzeli kar dobrih deset let časa za snovanje in končno izdelavo naslednje generacije tega velikega enoprostorca, ki je pred dobrimi tremi desetletji pomenil pravo revolucijo in ga imajo številni še dandanes za kralja med enoprostorci.

A pozor, espace se je po novem precej spremenil: obdržal je dolžino prejšnjega grandespacea, a je za sedem centimetrov nižji, platišča so večja, oddaljenost od tal pa tudi dosega kar 16 centimetrov, kar pomeni, da espace odstopa od svojega prvotnega poslanstva in bi ga zdaj lahko imenovali crossover ali recimo enoprostorski križanec. Notranjščina: da, prostornost je še vedno njegova odlika. Srednja vrsta ima tri enake sedeže, zadaj sta še dva zasilna, ki ju lahko pospravimo v ravno dno – vse pa je mogoče podreti s pritiskom na gumb v prtljažniku ali s pomočjo vmesnika na sredinski konzoli.

Superb

Kar zadeva novo škodo superb, ki se nam je predstavila na cestah Toskane, je treba poudariti, da so najprej uredili zunanjščino avtomobila. Predvsem limuzinska različica do zdaj ni bila nič posebnega – recimo kar naravnost: predvsem zadnji del je bil vse prej kot zanimiv. Novi superb je povsem druga zgodba: oblikovalci so nedvomno potegnili prave poteze in limuzino naredili oblikovno izjemno všečno – z geometrijskimi oblikami pa so seveda sledili najnovejši oblikovalski usmerjenosti Škode.

Smart forfour

Originalni smart je dobil svoje ime, ker se je pred desetletjem in več dvosedežno vozilo zdelo pametna zamisel. A ljudje, ki se domislijo nečesa pametnega, običajno nikakor niso zadovoljni z enkratnim uspehom, in tako je nastal smart forfour. Vroče železo se namreč kuje, a so se snovalci vsaj nekoliko ušteli. Če je vozilo z dvema sedežema novica, je takšno s štirimi bolj ali manj vsakdanjost. Po tudi lastniško razburljivih letih je prišel čas za novi forfour. “Ta preprosto mora biti boljši od prejšnjega!” Če ne zaradi drugega, zaradi dejstva, da nastaja pod Gorjanci.

Janez Martinčič