V zadnji majski oddaji Na piedestal smo predstavili novo, šesto studijsko ploščo skupine Katalena z naslovom Enci benci Katalenci.
Na tem novem avtorskem projektu Katalena predstavlja deset glasbenih pripovedi. Besedilno izhodišče zanje je bila priljubljena zbirka izštevank in pesmic Enci benci na kamenci.
Šesterica, ki v nespremenjeni zasedbi v skupini Katalena deluje od začetka, od julija 2001, pevka Vesna Zornik, klaviaturistka Polona Janežič, baskitarist Tibor Mihelič Syed, kitarist Boštjan Narat, bobnar in tolkalec Robert Rebolj in pevec ter multiinstrumentalist Boštjan Gombač, je do zdaj izdala šest studijskih plošč in odigrala več kot 500 koncertov tako na domačih kot na tujih odrih.
Po izdaji šeste plošče Enci benci Katalenci pri Založbi Pivec so 9. maja v Cankarjevem domu premierno predstavili glasbeno-scenski projekt za otroke in tiste, ki to še znajo biti ''Enci benci Katalenci'', ki je nastal v režiji Ivane Djilas
Novo ploščo Enci benci Katalenci bo Katalena premierno v celoti predstavila na 31. Mednarodnem festivalu Druga godba – v soboto, 30. maja 2015, ob 20-ih v CUK Kino Šiška v Ljubljani.

Igra naključja, ki bistveno določa prihodnost

V zadnji majski oddaji Na piedestal smo predstavili novo, šesto studijsko ploščo skupine Katalena z naslovom Enci benci Katalenci.

Na tem novem avtorskem projektu Katalena predstavlja deset glasbenih pripovedi. Besedilno izhodišče zanje je bila priljubljena zbirka izštevank in pesmic Enci benci na kamenci. Izbrane izštevanke, izrazito ritmične pesmi, polne skrivnostnih besed, s katerimi otroci razdelijo vloge za začetek igre, pa so bile samo podlaga, ki je doživela spremembe, dopolnitve, dopisovanja ter kombinacije, tako glasbeno kot besedilno. Seveda je izštevanka že sama po sebi igra: igra naključja, ki bistveno določa prihodnost. Igre odraslih se od otroških iger praviloma razlikujejo po tem, da so naravnane ciljno in da zahtevajo zmagovalca. Otroška igra je tega velikokrat osvobojena in prav to osvobojenost zasleduje Katalena pri svojem novem projektu. Producenta plošče sta tudi tokrat Blaž Celarec in Marko Turel, za mastering je poskrbel Krešimir Tomec, za oblikovanje pa tudi tokrat Ivian Kan Mujezinović.

Šesterica, ki v nespremenjeni zasedbi v skupini Katalena deluje od začetka, od julija 2001, pevka Vesna Zornik, klaviaturistka Polona Janežič, baskitarist Tibor Mihelič Syed, kitarist Boštjan Narat, bobnar in tolkalec Robert Rebolj in pevec ter multiinstrumentalist Boštjan Gombač, je do zdaj izdala šest studijskih plošč: (Z)godbe (2002), Babje leto (2004), Kmečka ohcet (2006), Cvik Cvak! (2008), Noč čarovnic (2011), Enci benci Katalenci (2015). Katalena, ”skupina, ki prihaja iz Ljubljane in igra slovensko ljudsko muziko”, je v 14-ih letih odigrala več kot 500 koncertov tako na domačih kot na tujih odrih.

Katalena je tudi kreativen kolektiv posameznikov, ki so v vseh teh letih samostojno in v raznih navezavah posneli lepo število plošč, sodelovali pri gledaliških in plesnih predstavah, filmih, literarnih večerih …

Po izdaji šeste plošče Enci benci Katalenci pri Založbi Pivec se je Katalena posvetila glasbenemu gledališču za otroke in tiste, ki to še znajo biti. 9. maja je v Cankarjevem domu premierno predstavila glasbeno-scenski projekt Enci benci Katalenci, ki je nastal v režiji Ivane Djilas.

Katalena bo novo ploščo premierno v celoti predstavila  na 31. Mednarodnem festivalu Druga godba – v soboto, 30. maja 2015, ob 20-ih v CUK Kino Šiška v Ljubljani.

Tudi o tem v pogovoru z Boštjanom Gombačem in Robertom Reboljem, članoma skupine Katalena, ob skladbah s plošče Enci benci Katalenci, v oddaji Na piedestal.

Jolanda Fele