V prvi junijski oddaji Na piedestal smo gostili bobnarja in zvočnega raziskovalca Jako Bergerja – Brgsa in predstavili pet njegovih plošč: Endless walls, Overture for a new beginning, Ethiopia, Liberia ter premierno ploščo Uganda.
Bobnar in tolkalec Jaka Berger je član različnih skupin. Z imenom Brgstime ustvarja improvizirano in elektro-akustično glasbo, razvija koncept Partíja za strunsko mizo ter nastopa v različnih gledaliških predstavah, kot sta Gremo vsi! in Novo mesto – Readymade.
Z imenom Brgs izdaja svoje solistične izdelke in razvija različne prakse solistične kompozicije.
Elektro-akustični koncept nadaljuje z nizom štirih plošč, ki jih je letos izdal pri založbi Zvočni prepihi: Endless walls, Overture for a new beginning, Ethiopia in Liberia. Ti plošči sta bili uvod v serijo z naslovom Koščki stare celine/Slices of old continent. V njej bo kmalu izšla nova plošča Uganda in Jaka jo je premierno predstavil Na piedestalu.
Živo izvedbo remiksov Koščkov stare celine/Slices of old continent bo predstavil na drugem festivalu ”Zasavje Noisefest International 2015” v Trbovljah v petek, 5. junija 2015.

V prvi junijski oddaji Na piedestal smo gostili bobnarja in zvočnega raziskovalca Jako Bergerja – Brgsa. Predstavili smo pet plošč iz njegovega ”letošnjega paketa”: Endless walls, Overture for a new beginning, Ethiopia, Liberia ter premierno Uganda.

Bobnar in tolkalec Jaka Berger je član različnih skupin (Borghesia, Ludovik Material, Strojmachine, Barka Tone in Bele plombe, Balladero). Z imenom Brgstime ustvarja improvizirano in elektro-akustično glasbo, razvija koncept Partíja za strunsko mizo ter nastopa v različnih gledaliških predstavah, kot sta Gremo vsi! in Novo mesto – Readymade.

Ob pogostem glasbenem in gledališkem sodelovanju je Jaka Berger v zadnjih letih še posebno dejaven na tistem področju, na katerem s krovnim imenom Brgs izdaja svoje solistične izdelke in razvija različne prakse solistične kompozicije.

V prvi polovici leta 2013 je obdeloval in pripravljal posnetke s terenskih snemanj ter se prvič lotil ustvarjanja solistične plošče. Z manipulacijo terenskih posnetkov, igranih in vzorčenih instrumentov ter končno produkcijo je ustvaril prva solistična projekta, ki sta septembra leta 2013 na formatu mini CD izšla pri založbi Zvočni prepihi. Z izdajama dvajsetminutnih kolažev Brgstime – Žarek Zvoka (Solo I) ter Brgstime – Koščki stare celine (Solo II) je začel novo poglavje na svoji ustvarjalni poti. Plošči sta bili prvi korak proti elektro-akustični manipulaciji zvoka, s katero ima Jaka namen ustvarjati in aktivno nastopati tudi v prihodnje.

Elektro-akustični koncept Jaka nadaljuje z nizom štirih plošč, ki jih je miksal v zadnji polovici leta 2014 in letos izdal pri založbi Zvočni prepihi: Endless walls (ta je posneta na preparirano strunsko mizo), Overture for a new beginning (z navdihom s področja orkestralne glasbe, vzorčenjem in remiksom v kontinuirano skladbo),

Ethiopia in Liberia (gre za remikse terenskih posnetkov iz Afrike). Ti plošči sta bili uvod v serijo z naslovom Koščki stare celine/Slices of old continent. V njej bo kmalu izšla nova plošča Uganda in Jaka jo bo premierno predstavil Na piedestalu.

Živo izvedbo remiksov Koščkov stare celine/Slices of old continent bo predstavil na drugem festivalu ”Zasavje Noisefest International 2015” v Trbovljah v petek, 5. junija 2015.

Tudi o tem v pogovoru z Jako Bergerjem – Brgsom ob izbranih skladbah s  petih plošč v oddaji Na piedestal.

Jolanda Fele