Žiga Perko je že 4. leto študent kemije na Oxfordu.

Žiga Perko je že četrto leto študent kemije na Oxfordski univerzi: “Od nekdaj sem si to želel, tujina ti da nov pogled na stvari, vsak študent bi to moral izkusiti.

“Ko si enkrat sprejet na Oxford, se ti zdi, da je bil vpis lahek. Verjetno ni bilo tako. Iščejo izjemne dosežke.”

Prejema štipendijo Republike Slovenije, ki pokrije tako življenjske stroške kot tudi šolnino: “Sicer si 30.000 funtov šolnine lahko privoščijo samo kakšni bogati Azijci,” še pove Žiga.

“Med izpitnim obdobjem se od nas pričakuje, da smo oblečeni v črne halje, črne obleke, bele srajce in metuljčke. Dekleta so oblečena v temna krila in bele bluze.”

Kot študent elitizma na Oxfordu ne zazna, univerza se namreč trudi, da se ta mit ne bi preveč ukoreninil v britansko družbo: “Kljub temu pa je elitizem prisoten. Prestižni avtomobili so parkirani pred univerzo.”

Žiga Perko, Oxford: “Diplomiral bom julija, podelitev bo septembra, potem se bom vrnil v Slovenijo in doma iskal službo.” #GlobalnaVas

— Val 202 (@Val202) May 28, 2015

Če se odločiš za študij na Oxfordu, podpišeš pogodbo, da v času študijskega semestra ne boš opravljal nobenega dela. Med počitnicami pa Perko zelo rad sodeluje pri različnih raziskovalnih projektih.

Tadej Košmrlj