S 1. junijem se začenja kopalna sezona na morju, 15. tudi v rekah in jezerih in dobro je, da vemo, ali je voda v kateri se ob vročih dneh osvežimo, tudi čista in varna. Na osnovi podatkov in meritev za zadnja tri leta so pri Evropski okoljski agenciji prav vsa naša morska kopališča ocenili z odlično kakovostjo. Tudi vse naše celinske kopalne vode so za kopanje ustrezne. Zakaj lahko kljub poročilu Evropske komisije v kakovost kopalnih voda dvomimo?

S 1. junijem se bo začela kopalna sezona na morju, dva tedna pozneje tudi v rekah in jezerih, in dobro je, da vemo, ali je voda, v kateri se v vročih dneh osvežimo, čista in brez posledic za naše zdravje. Mateja Poje iz Agencije za okolje pravi, da je “kakovost naših kopalnih voda dobra, bakterije ne ogrožajo zdravja kopalcev“.

Letno poročilo o kakovosti kopalnih voda, ki ga je pred dnevi izdala Evropska komisija za lani, nam resda letos ne pomaga kaj dosti, vendar je priročno, da se z njim nekoliko pomirimo. In to ob dejstvu, da so sredstva za vzorčenje celinskih nekopalnih voda in morja letos v proračunu okrnjena. “Z omejenimi sredstvi smo izluščili tiste stvari, ki smo jih sposobni izvesti,” trdi direktor Urada za hidrologijo Drago Groselj. Zdaj nadzorujejo le celinske vode na mejah s sosednjimi državami ter Blejsko in Bohinjsko jezero.

Vlado Malačič, Nacionalni inštitut za biologijo: “Zaradi sredstev je bil nadzor na morju ukinjen, mi smo kolateralna škoda.”

Dve tretjini namenjenih sredstev, ki sta z rebalansom proračuna za nadzor vode zmanjkali februarja letos, bo Ministrstvo za okolje in prostor skupaj z Agencijo za okolje po zagotovilih zdaj skušalo zapolniti.

Drago Groselj: “Verjamem, da nam bo sredstva skupaj z ministrstvom za okolje uspelo zagotoviti.”

Kot smo izvedeli, so v postopku podpisovanja tudi pogodbe z izvajalci. Kljub temu pa ostaja dejstvo, da vzorcev za analizo, ki jih izvajalci niso pridobili od februarja, ne bo mogoče nadomestiti.

Tina Eleršek, NIB: “Če ne spremljamo stanja vodnega telesa, ne moremo vedeti, ali je to nevarno za ljudi. Lahko nastanejo težave z zdravjem.”

Boris Žgajnar