Kako se Dunaj pred začetkom prvega polfinala pripravlja na začetek velikega spektakla? Odgovarjajo Roman Horacek, vodja odnosov z javnostmi za ESC15 pri ORF, Ernst Woller, dunajski mestni svetnik in predsednik odbora za kulturo in znanost, The Makemakes, avstrijski predstavniki na Eurosongu in Lidija Wolfmayr Jureš, Slovenka, ki 35 let živi na Dunaju.

Na Dunaju zaradi Evrovizije pričakujejo 75.000 nočitev tujih gostov

Dunaj je pripravljen, mesto, ki gosti več kot 80 festivalov na leto je tako ali tako vedno pripravljeno. Od nedelje pa je v glavnem mestu glavni Evrosong in vse, kar sodi in ne sodi zraven.

Na Dunaju zaradi Evrovizije pričakujejo 75.000 nočitev tujih gostov, ki bodo ustvarili promet v višini najmanj 15 milijonov evrov. Posredni učinki na mestno blagajno pa naj bi znašali še dodatnih 11 milijonov evrov. Proračun prireditve je sicer 20 milijonov evrov. A so tudi stvari, ki so neprecenljive, denimo to, da se za organizacijo Eurosonga ne moreš prijaviti, pravi dunajski mestni svetnik in predsednik odbora za kulturo in znanost Ernst Woller.

“Za mesto, ki skuša neprestano napredovati tako na področju turizma, kulture kot kakovosti življenja je pomembno, da je nekaj časa v središču pozornosti svetovne javnosti. Za dunajski turizem je to poseben mesec.”

Kot poudarja Roman Horacek, vodja odnosov z javnostmi za ESC15 pri ORF je bil največji izziv pri pripravi čas. Le eno leto, da pripraviš največjo zabavno televizijsko prireditev na svetu, res ni veliko časa.

“Izpostavim lahko evrovizijsko vas. To je uradno središče za vse ljubitelje Evrovizije in obiskovalce, ki želijo občutiti evrovizijsko vzdušje.”

Vstopnica za Eurosong je hkrati tudi vozovnica za javni potniški promet, tudi vseh 1700 areditiranih novinarjev in 1300 članov delegacij z akreditacijo dobi tudi vozovnico.

Strpni semaforji, Dunaj #ESC2015 pic.twitter.com/rbQu5YiHuv

— Maruša Kerec (@TviterusaMarusa) May 18, 2015

Anja Hlača Ferjančič, Maruša Kerec