Majsko serijo oddaj Na piedestal smo začeli z radijsko premiero novega studijskega albuma Demolition Group z naslovom Zlagano sonce. Z njim skupina zaokrožuje triintridesetletnico delovanja.
Skupina Demolition Group je pri različnih domačih in tujih založbah je izdala 17 studijskih plošč, vinilk in kaset ter dvojno koncertno ploščo Na živo; koncertirala na različnih koncertnih in festivalskih prizoriščih – doma in na tujem – in delovala tudi na gledališkem in filmskem področju.
Od prvih dni v skupini Demolition Group ustvarjajo trije ustanovni člani Jože Pegam (tenor+bariton saksofon+vokal), Matjaž Pegam (zvok+finance+kadri+bobni+vokal) in Goran Šalamon (vokal). Pridružili so se jim trije (novi) člani Tomi Gregel (bas kitara+vokal), Ivan Gregel (bobni+vokal), Matija Lapuh (kitara) in od Planeta starcev tudi uradno oblikovalec Gsus Ajax.
Novi studijski izdelek Zlagano sonce, ki so ga posneli februarja in marca letos v studiu Podmornica v Samoborju, je napovedal single Kaplja. Ploščo z enajstimi skladbami, ki se gibljejo od značilnega kitarskega fraziranja do tenkočutnih balad, od neposrednih, skoraj prevratniških besedil do presenetljivih besednih akrobacij, od melodičnih harmonij do nevrotičnih disonanc, bodo tudi tokrat izdali pri založbi Sintetic production. Koncertna premiera bo prav na dan izida – v četrtek, 14. maja 2015, ob 21.00 v Kinu Šiška v Ljubljani.
Radijska premiera plošče Zlagano sonce skupine Demolition Group pa je bila v oddaji Na piedestal na Valu 202.

Radijska premiera studijskega albuma, s katerim skupina zaokrožuje triintridesetletnico delovanja

Kot pronicljivi opazovalci dogajanja okrog sebe Demolition Group svoj glasbeni opus, ki ga ustvarjajo na obrobju rocka, globoko v undergroundu, z novim izdelkom nadaljujejo tam, kjer se je končalo njihovo zadnje studijsko delo Planet Starcev (2011).

Zlagano sonce je zbirka enajstih novih skladb, ki se gibljejo od značilnega kitarskega fraziranja do tenkočutnih balad, od neposrednih, skoraj prevratniških besedil do presenetljivih besednih akrobacij, od melodičnih harmonij do nevrotičnih disonanc.

”Če je bil Planet starcev čitanka pojmov neoliberalizma kot parazita in bolezni družbenih odnosov, potem novi izdelek Demolition Group odkriva še bolezni duha in duše posameznika kot posledico propadle skupnosti in neznosne stiske, ki izhaja iz nevzdržnega spoznanja, da sta laž in sprenevedanje edino orodje, ki omogoča ohranjanje sedanjosti,” pravijo člani skupine Demolition Group.

Novi studijski izdelek Zlagano sonce, ki so ga posneli februarja in marca letos v studiu Podmornica v Samoborju, je napovedal single Kaplja. Tudi tokrat bodo ploščo izdali pri založbi Sintetic production, grafično podobo pa je oblikoval studio Ajax.

Skupina Demolition Group je nastala leta 1985 kot frakcija, širitev in nadaljevanje dela prvotne skupine Gast’r’bajtr’s. Pri različnih domačih in tujih založbah je izdala 17 studijskih plošč, vinilk in kaset ter dvojno koncertno ploščo Na živo.

Z nenehnim eksperimentiranjem znotraj glasbenih zvrsti je skupina Demolition Group ustvarjala, koncertirala na različnih koncertnih in festivalskih prizoriščih – doma in na tujem (Demolition Group je še vedno edini slovenski izvajalec, ki je kadarkoli nastopil na glasbenem festivalu San Remo rock ’88) – in delovala tudi na gledališkem in filmskem področju.

Z enim samim režiserjem – z Matjažem Pograjcem – je sodelovala pri štirih predstavah in na nekaterih program izvajala celo v živo. Tudi pri filmski produkciji je do zdaj tesno povezana z enim samim režiserjem – s Sašom Podgorškom. Z njim je posnela niz videospotov, igrala v filmu Temni angeli usode (zanj je scenarij napisal Goran Šalamon, pevec skupine Demolition Group) in nastopila tudi v filmu Sladke sanje.

Od prvih dni v skupini Demolition Group ustvarjajo trije ustanovni člani Jože Pegam (tenor, bariton saksofon, vokal), Matjaž Pegam (zvok, finance, kadri, bobni, vokal) in Goran Šalamon (vokal). Pridružili so se jim trije (novi) člani Tomi Gregel (bas kitara, vokal), Ivan Gregel (bobni, vokal), Matija Lapuh (kitara) in od Planeta starcev tudi uradno oblikovalec Gsus Ajax.

Koncertna premiera nove studijske plošče bo prav na dan izida – v četrtek, 14. maja 2015, ob 21.00 v Kinu Šiška v Ljubljani. Radijska premiera plošče Zlagano sonce s pogovorom s članoma skupine Demolition Group, Goranom Šalamonom in Matjažem Pegamom, pa je bila v oddaji Na piedestal.

Jolanda Fele