Evropski parlament je pred dnevi potrdil zakonodajo, ki predvideva, da bodo morale biti v vse nove modele osebnih avtomobilov in lahkih dostavnih vozil , ki bodo prišli na trg po 31. marcu 2018 , vgrajene naprave za samodejni klic v sili reševalnim službam v primeru nesreče.

Evropski parlament je pred dnevi potrdil zakonodajo, ki predvideva, da bodo morale biti v vse nove modele osebnih avtomobilov in lahkih dostavnih vozil , ki bodo prišli na trg po 31. marcu 2018 , vgrajene naprave za samodejni klic v sili reševalnim službam v primeru nesreče. Uredba določa obveznosti za proizvajalce vozil, že od lanskega junija pa velja zakonodaja, ki nalaga državam članicam, da do oktobra 2017 vzpostavijo ustrezno infrastrukturo za podporo delovanju sistema eCall.

Sistem eCall v Sloveniji poskusno deluje že od junija 2014. Redno bo začel delovati najkasneje do jeseni letošnjega leta. @val202

— bota112 (@bota112) May 13, 2015

ECall ob težjih prometnih nesrečah samodejno sporoči reševalnim službam lokacijo nesreče. Reševalci lahko zato hitreje ocenijo, kakšno posredovanje je potrebno in tako hitreje rešujejo življenja, izboljša se oskrba poškodb, znižajo se stroški prometnih zastojev. Lani so prometne nesreče v EU zahtevale 25.700 življenj, nove naprave bi lahko število zmanjšale za 10 odstotkov na leto.

Janez Martinčič