Kako spodbuditi zeleno podjetništvo za trajnostni razvoj lokalnih skupnosti? Mestne občine v Sloveniji prek teritorialnega dialoga z Ministrstvom za okolje poskušajo oblikovati smernice za pripravo trajnostnih urbanih strategij, s ciljem razvoja oziroma prenove degradiranih območij, ustvarjanja novih delovnih mest ter tudi izboljšave delovnega okolja. Kaj se lahko Slovenci naučimo na podlagi skandinavskega primera in kako v tej smeri razmišljajo v nekaterih slovenskih občinah.

Kako spodbuditi zeleno podjetništvo za trajnostni razvoj lokalnih skupnosti?

Mestne občine v Sloveniji v okviru teritorialnega dialoga z ministrstvom za okolje poskušajo oblikovati smernice za pripravo trajnostnih urbanih strategij. Njihovi cilji so: razvoj oziroma prenova degradiranih območij, ustvarjanje novih delovnih mest ter tudi izboljšave delovnega okolja.

Študenti raziskovalci z mednarodnega inštituta za industrijsko okoljsko ekonomijo na univerzi v Lundu opozarjajo, da bi morale predvsem občine komunicirati s predstavniki podjetij.

“Ko imate okoljsko izobraženo prebivalstvo, kar drži tudi za  Slovenijo, se velikokrat zgolj na prvi pogled zdi, da skrb za okolje prinaša dodatne stroške. A gre zgolj za začetni vložek v, denimo, energetsko prenovo hiš – ta strošek se bo čez čas povrnil, njegov učinek pa se bo odražal tako v družbi kot v okolju. Pomembno je, da to sporočimo državljanom.”

– Caroline Westblum, študentka raziskovalka

Čeprav smo govorili zgolj o enajstih mestnih občinah, eden izmed ciljev tudi v prihodnje ostaja sprejetje trajnostnih urbanih strategij za vsa slovenska mesta. Le tako bomo morda nekoč v naši državi lahko govorili o uspešnem zelenem preboju.

Miha Pongrac