"Rad bi otroke vrnil v šport jim pokazal pravo olimpijsko gibanje, pokazal bi jim pravo smer, kako postati dober človek."

Sergej Bubka je v teh dneh gost slovenske atletske zveze na kongresu evropske federacije. Za nekdanjega svetovnega rekorderja in nosilca ducata zlatih kolajn z največjih tekmovanj se je začelo zbiranje glasov ob kandidaturi za predsednika mednarodne atletske zveze IAAF.

51-letni Ukrajinec, ki se je v minulih letih aktivno vključil v reševanje problematike v svoji domovini, je v tekmovalnih dneh kar 35-krat popravil svetovni rekord.

Politike in vojne ne komentira

Bubka je silno zadržan sogovornik, kljub temu, da je bil v preteklosti politično aktiven v rodni Ukrajini, pa je o kompleksnih razmerah doma silno redkobeseden, pravzaprav molčeč: "To ni moj posel, to me ne zanima."

"Dvajset rekordov sem dosegel v Sovjetski zvezi in ti niso bili plačani."

Z večjim veseljem se spominja svoje legendarne kariere. "Uživaš ko si na odru, vse ostalo pa je trdo delo. In ko učiš mlade moraš biti pameten, kako jih motivirati in spodbujati, kako jim predstaviti šport. Da lahko v različnih kategorijah in starostnih obdobjih osvajaš kolajne. Ampak za to je potrebno vložiti veliko energije in trdega dela, ampak na koncu zares uživaš."

Another amazing moment-Biggest Slovenian Kids Running. 120 schools & 12 000 participants at same time in many cities! pic.twitter.com/63iHJMkSUh

— Sergey Bubka (@sergey_bubka) April 11, 2015

Boštjan Reberšak