Noetova banda je bila namenjena podganam: večjim, škodljivim glodavcem z zelo dolgim repom. Tako podgane označujejo slovarji. V organizaciji APOPO bi tej predstavitvi dodali še mnoge druge, večinoma prezrte lastnosti podgan.
Njihova inteligenca, hitra učljivost in odličen voh, pa so tiste, zaradi katerih so te živali heroji organizacije APOPO, saj z njihovo pomočjo odkrivajo mine in tuberkulozo. Kako podganam to uspe je razkrila Noetova banda.

Podgana: večji, škodljiv glodavec z zelo dolgim repom. Tako podgane označujejo slovarji. Dr. Tim Edwards iz belgijske nevladne organizacije APOPO bi tej predstavitvi dodal še druge, večinoma spregledane lastnosti podgan:

“So zelo inteligentne živali. Če izberemo preprosto definicijo inteligence, kako hitro žival usvoji nove naloge oziroma vzpostavi vzročno-posledične povezave med dogodki, so podgane nedvomno ene od najpametnejših živali, kar jih poznamo.”

Te inteligentne živali so heroji organizacije APOPO, saj z njihovim odličnim vohom odkrivajo mine. Podgane namreč naučijo prepoznati vonj eksploziva. Prelahke so, da bi aktivirale mino njihova najpomembnejša odlika pa je hitrost, saj lahko 200 kvadratnih metrov pregledajo v 20 minutah, medtem ko bi pregled z detektorji kovin trajal 25 ur.

“Če sumimo, da so na določenem območju mine, vendar za to nimamo trdnih dokazov, so te živali neprecenljive.”

Dr. Tim Edwards

APOPO vodi projekte, povezane z odkrivanjem min in drugih eksplozivnih sredstev, v Mozambiku, Angoli, Kambodži, na Tajskem, v Vietnamu in Laosu. Organizacija je z delom s podganami in drugimi projekti pomoči pregledala in po potrebi očistila več kot 18 milijonov kvadratnih metrov zemlje, uničili so skoraj 50.000 min in drugih eksplozivnih sredstev in tako pomagali skoraj milijonu ljudi.

APOPO pa podgane uporablja tudi za odkrivanje tuberkuloze. Zaradi te bolezni je leta 2013 po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije umrlo milijon in pol ljudi, okužilo pa se jih je 9 milijonov. V državah v razvoju za diagnosticiranje še vedno uporabljajo mikroskopiranje. To je dolgotrajen in nezanesljiv postopek, zato APOPO s pomočjo podgan vnovič preveri  vzorce.

Podgane na pomoč ljudem

Dr. Tim Edwards pa je ob tem poudaril: “Na področju tuberkuloze je naš vpliv verjetno večji, kot se ga večina ljudi zaveda. Tukaj v Tanzaniji imamo en laboratorij, vendar pregledamo več kot polovico vzorcev z vseh klinik v glavnem mestu. Z našo pomočjo se je diagnostika zelo izboljšala. 40 odstotkov diagnoz potrdimo pri nas. To je pomembno, če pomislite, da bi lahko vsak spregledani pacient po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije okužil še 10 drugih ljudi. Tudi v Mozambiku delamo z vsemi klinikami v glavnem mestu in imamo podoben uspeh. Podgane so pri tem neprecenljive.”

V APOP-u so tako preverili že več kot 280.000 vzorcev in potrdili 7600 okužb s tuberkulozo. Podgane pa bi v prihodnosti ljudem lahko pomagale še na številnih drugih področjih.

“Ena od možnosti je iskanje ljudi, ujetih pod ruševinami, s pomočjo podgan. Raziskave smo opravili tudi na področju ugotavljanja vonjav.”

“Vzeli smo vzorce zraka iz zabojnikov, v katerih so bili na primer droge, orožje in eksplozivi, ter preverjali, ali jih podgane lahko prepoznajo. Prvi rezultati so obetajoči. Zanimajo pa nas tudi različne možnosti v medicini. Opravljene so bile pozitivne raziskave o sposobnosti psov, da odkrijejo določene vrste raka pri človeku. Zanima nas, ali bi to lahko počele tudi podgane, in naredili smo prve korake na tej poti.” 

Prijetna upokojenska leta

Podgane tako čaka še veliko zanimivih delovnih izzivov, v organizaciji APOPO pa so poskrbeli, da jih tudi po končanem delu čaka prijetna upokojitev.

“Res uživajo v svojem delu. Delajo, dokler lahko, dokler jih ne ustavijo starostne bolezni. Ko se to zgodi, ko vidimo, da trpijo in ne uživajo več v delu, jih čakata upokojitev in življenje pri nas. Vse naše podgane so vse svoje življenje deležne veliko pozornosti in nege,imajo tudi tedenske veterinarske preglede, dvakrat teden jim očistijo kletke. Včasih mislim, da imajo boljšo oskrbo kot jaz.”

Just a Capybara (the world’s largest rodent) eating an apple.

Posted by APOPO’s HeroRATs on Saturday, April 11, 2015

Ana Štravs