Zdi se, da si evropski odločevalci predvsem lajšajo vest, medtem ko odločnejših ukrepov za pomoč migrantom, ki umirajo v Sredozemskem morju, niso pripravljeni sprejeti. Z bruseljsko poročevalko smo pred praznikom dela govorili tudi o aktivnostih belgijskih sindikatov in prihodnji dinamiki odnosov med Grčijo in preostalo Evropo.

Zdi se, da si evropski odločevalci predvsem lajšajo vest, odločnejših ukrepov za pomoč migrantom, ki umirajo v Sredozemskem morju, pa niso pripravljeni sprejeti.

“To ni le humanitarna kriza, ampak zelo zapleten problem. Ta ima številne vidike. Tukaj se pravzaprav vidi, kaj je Evropska unija in kako sta Evropska komisija in parlament brezzoba tigra ter kako imajo ključno orodje v rokah države članice. Vse kaže na nezmožnost Evropske unije urejati probleme v mednarodni skupnosti.” – Erika Štular

Finančni ministri in guvernerji centralnih bank članic Evropske unije so se pred kratkim srečali Rigi, dogajanje je spremljala tudi naša bruseljska dopisnica, predvsem seveda razpravo o Grčiji.

Erika Štular, Bruselj: “Po zasedanju v Rigi bo sledilo še naporno usklajevanje reform, ki jih mora izpolniti Grčija.”

— Val 202 (@Val202) April 28, 2015

Nejc Jemec