Nacionalni inštitut za javno zdravje je skupaj z Inštitutom Andrej Marušič Univerze na Primorskem, Slovenskim združenjem za preprečevanje samomora in Nacionalnim združenjem za kakovost življenja Ozara Slovenija začel projekt »Pomoč ljudem, znanje strokovnjakom«, krajše MOČ.

Nacionalni inštitut za javno zdravje je skupaj z Inštitutom Andrej Marušič Univerze na Primorskem, Slovenskim združenjem za preprečevanje samomora in Nacionalnim združenjem za kakovost življenja Ozara Slovenija začel projekt “Pomoč ljudem, znanje strokovnjakom,” krajše MOČ. V okviru projekta bodo oblikovali mrežo devetih psiholoških svetovalnic, hkrati pa bodo pripravili tudi izobraževanja za strokovne delavce, ki se dnevno srečujejo z ljudmi v stiski.

 “Prvi cilj je ta, da želimo strokovnjakom ponuditi izobraževalni program, da bi bili bolj uspešni pri preprečevanju težav. Hkrati pa želimo v slovenskih regijah razširiti psihološke svetovalnice.”

Dr. Saška Roškar, vodja projekta MOČ

Projekt bo trajal 14 mescev in po ocenah Nacionalnega inštituta za javno zdravje bodo do njegovega konca ponudili izobraževanje najmanj 100 slovenskim strokovnjakom, v mreži psiholoških svetovalnic pa bodo opravili približno 4500 brezplačnih svetovalnih ur za tisoč ljudi v stiski. Mreža devetih svetovalnic bo zagotovila širšo dostopnost do pomoči odraslim, parom in družinam, ki občutijo duševne stiske. Mojca Vatovec, psihoterapevtka in vodja svetovalnic, je ob tem povedala: “Storitev je visokokakovostna, hitro dostopna, brezplačna in brez nepotrebne birokracije.”

V Ljubljani, Kranju, Celju in Postojni svetovalnice že delujejo, slovenjgraška bo začela delati sredi aprila, druge pa maja.

Svetovalnice v Ljubljani, Kranju, Postojni, Slovenj Gradcu, Sevnici, Novi Gorici in Murski Soboti so dosegljive na telefonski številki 031 704 707 ali po e-pošti info@posvet.org, svetovalnici v Celju in Laškem pa na telefonski številki 031 778 772 oziroma po e-pošti svetovalnica@nijz.si.

Več informacij pa najdete na spletni strani www.posvet.org

Ana Štravs