V tokratni Evropi, osebno smo spoznali nizozemskega multimedijskega umetnika Constanta Dullaarta.

"Če te tehnologija zanima, boš iznašel način, da se izogneš blokadam in prideš do informacij."

V svojih delih družbeno-kritično pristopa do vprašanj, ki se odpirajo na spletu oziroma pri uporabi moderne tehnologije: se ljudje zavedamo vpliva družbenih mrež na naša življenja? In ali vemo, s koliko oziroma s kakšnimi internetnimi preprekami se spopadajo ljudje v državah po svetu?

Danes 35-letni nizozemski multimedijski umetnik Constant Dullaart živi in dela v Berlinu. Trenutno se v ljubljanski galeriji Aksioma predstavlja z razstavo Cenzurirani internet.

“Internet se sicer ne spreminja, a mi smo lahko dejavni, kritični uporabniki.”

Gre za zbirko zastav držav, ki so se znašle na seznamu tako imenovanih sovražnikov interneta, objavlja ga odbor svetovalcev Združenih narodov “Reporterji brez meja”. Constant Dullart je tako več kot le multimedijski umetnik, je tudi družbeni kritik.

“Da, menim, da imam določene ideale; težko je ne biti politično kritičen, drugače bi lahko ustvarjal zgolj lepe ilustracije.”

Dullaart ima precej jasna stališča do internetnih pojavov oziroma programov. Ne uporablja Skypea, ker je ta ponudnik spletne telefonije vladam v času arabske pomladi ponujal informacije in dostop do pogovorov med ljudmi. Moti pa ga tudi priljubljeno družbeno omrežje Facebook – od tam se je, pravi, za večno odjavil že leta 2012.

“Način, kako doživljam družbena razmerja s prijatelji, ob tem pa mi želi nekdo nekaj prodati – pomislil sem, da tega pač nočem.”

Vseeno pa se Constant Dullaart še ni povsem odpovedal družbenim mrežam – najdete ga tako na Instagramu, kjer je pred časom izvedel zanimiv projekt kulturnega socializma, kot tudi na Twitterju.

Miha Pongrac