Žiga Pirnat je glasbenik, ki je stalno na poti med Ljubljano in Los Angelesom.

Žiga Pirnat je glasbenik, ki je stalno na poti med Ljubljano in Los Angelesom, kjer se počuti kot turist: “To je mesto priseljencev. Težko bi našli zgradbe ali četrti, starejše od nekaj desetletij.”

 “Gre za gromozansko urbano konstrukcijo, zgrajeno, da podpira to orjaško zabavno industrijo.”

Pred leti je živel v Bostonu, kjer se je počutil bolj domače: “Mesti nimata veliko skupnega. V Bostonu je javni promet delujoč, imajo urejene kolesarske steze. V Los Angelesu brez osebnega avtomobila težko preživiš, a so prometni zamaški obupni, čakaš lahko tudi po več ur na dan.” 

“Da ni vse zlato kar se sveti, še posebej velja za Kalifornijo.”

V Bostonu je študiral na Berklee College of Music, a je izobrazba v Mestu angelov zelo majhen dejavnik. Koncentracija izjemno nadarjenih ljudi pa zelo velika: “V  Los Angelesu je ogromno dejavnikov, ki odločajo kdo uspe in kdo ne. Konkurenca je ogromna, dela pa seveda ni dovolj za vse. Mladi delajo kot natakarji, taksisti, prodajalci, svoj prosti čas pa namenijo avdicijam, ki bi jim omogočile prodor v industrijo. Veze in talenti tukaj niso dovolj.”

Pred dnevi je v Capitol records, v Studiu A, snemal glasbo za Disneyevo risanko.

Ko se sprehajaš po hodnikih in delaš v prostorih, v katerih so snemali Frank Sinatra in The Beatles, je to poseben občutek in čar.”

Projekt, ki mu je Žiga Pirnat posvetil največ pozornosti v zadnjih tednih, je Slove’n’aid in pesem En svet. Projekt promovira slovensko mednarodno razvojno sodelovanje in humanitrano pomoč: “Želeli smo na druge načine predstaviti ljudem slovensko mednarodno razvojno sodelovanje. Gre namreč za tematiko, ki je v Sloveniji slabo poznana.”

Anja Hlača Ferjančič