Eva Perčič, neodvisna raziskovalka novih oblik ekonomij in kreativnih skupnosti, soustanoviteljica iniciativ Slovenia Coworking in Slovenia Crowdfunding, je bila ponedeljkova sopotnica Danile Hradil Kuplen, v (post)delovno popoldne. Danili je razložila, kako v posameznih državah poteka coworking oziroma sodelo, ki je najprej skupnost in šele nato prostor in kako to, da je Slovenija pri projektih sodela tako uspešna.

"Že kot tržna raziskovalka sem se včasih spraševala, ali res rabimo še to 'smet'? Ali manjša potrošnja pomeni slabše življenje?"

Eva Perčič, neodvisna raziskovalka novih oblik ekonomij in kreativnih skupnosti, soustanoviteljica iniciativ Slovenia Coworking in Slovenia Crowdfunding, je bila ponedeljkova sopotnica.

Razložila je, kako v posameznih državah poteka coworking oziroma po slovensko sodelo, ki je najprej skupnost in šele nato prostor ter kako to, da je Slovenija pri projektih sodela tako uspešna.

“Na Kickstarterju so me spraševali, kako lahko v Sloveniji razvijemo toliko dobrih idej v tako kratkem času. Pomislila sem, da je temu verjetno tako zaradi brezplačnega šolstva in naše energije.”

In kakšna je razlika med staro in novo ekonomijo? Eva pravi, da je “logika starih ekonomij v skrivanju idej in nedeljenju znanja, nove ekonomije, alternativne ekonomije ter ekonomije souporabe pa pomenijo izgradnjo od spodaj navzgor.

“Izgorelost predstavlja problem za samozaposlene in prekarce zato, ker si moraš sam postaviti meje, kdaj se delovnik konča.”

Danila Hradil Kuplen