Ali R. Taha je iz Tartusa v Siriji pred tremi leti prišel v Slovenijo študirat. Najprej je sicer hotel na študij audio-vizualnih komunikacij v Avstralijo, a mu zaradi birokratskih ovir ni uspelo in po spletu naključij je pristal v Ljubljani. V treh letih je tukaj zaključil šolanje, vmes pa so se razmere v njegovi domovini tako zapletle, da zdaj praktično ne more nazaj domov, zato je Ali, sicer ljubiteljski glasbenik, v Sloveniji zaprosil za azil.

"Vojne se ne bodo končale, ker gre za industrijo, ki vedno najde določen razlog."

Ali R. Taha je iz Tartusa v Siriji pred tremi leti prišel v Slovenijo študirat. Najprej je sicer hotel na študij audio-vizualnih komunikacij v Avstralijo, a mu zaradi birokratskih ovir ni uspelo, in po spletu naključij je pristal v Ljubljani.

V treh letih je tukaj zaključil šolanje, vmes pa so se razmere v njegovi domovini tako zapletle, da zdaj praktično ne more nazaj domov, zato je Ali, sicer ljubiteljski glasbenik, v Sloveniji zaprosil za azil. Prej o mestu in državi ni vedel skorajda ničesar. “Sem couchsurfer in pred časom sem prejel prošnjo neke Slovenke, da bi jo gostil v Damasku, kjer sem študiral prej. Takrat sem izvedel, da obstaja. Pri nas vsi bolj poznajo Slovaško, ker je bila pač del Češkoslovaške (in prisotna tudi v imenu), ljudje pri nas sicer poznajo ostale bivše jugoslovanske republike-Hrvaško, Srbijo, Slovenije pa ne.”

“Kot Arabec Evropo dojemaš kot nekaj najboljšega na zemlji, ko si tukaj, je občutek bolj realen, a še vedno ne slab.”
Ali R Taha

Ali pravi, da je tudi Tartus, mesto v katerem je odraščal, precej odprto mesto in kar blizu evropski kulturi. So ga pa prijatelji poskusili presenetiti tako, da so ga peljali v gej klub na Metelkovo – a zanj to ni bil kulturni šok, čeprav tovrstnih klubov v Siriji nimajo. Kaj pa meni o o noveli zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih?

“Nasploh mislim, da se vlade in ljudje nimamo pravice vtikati v to, kdo hoče biti s kom. Če se hočeš poročiti z moškim ali žensko, je to tvoja stvar.”
Ali R Taha

Tadej Košmrlj