V času vrhunca smučarske sezone, ko bomo spet spremljali pokal Vitranc, smo se na nedeljski izlet odpravili v smučarski muzej v Tržiču. Gre za dokaj novo razstavo, ki povzema razvoj smučanja v svetu in predvsem na Slovenskem. Na sodoben način predstavi razvoj smuči in druge smučarske opreme, tehnike, ki so spremenile šport, in bogato tradicijo tržiškega smučanja.

Muzej so odprli pred slabim letom dni, največji del velike zbirke je prispevala družina Guček, ki ljubiteljsko preučuje smučarsko zgodovino.

Uvodni sprehod po zgodovini smučanja v svetu nas pripelje do slovenske tradicije, ki beleži kar nekaj prelomnic. V srednji in južni Evropi je denimo smuči prvi omenjal Janez Vajkard Valvasor v Slavi vojvodine Kranjske konec 17. stoletja, imeli smo edino smučarsko tekmo na okupiranem ozemlju med 2. svetovno vojno, tudi prvo smučanje slepega …

Muzej slovenskega smučanja lahko obiščete od torka do nedelje med 10. in 18. uro, najdete ga v stavbi Tržiškega muzeja v starem delu Tržiča. Obisk pa ni odvisen od količine snega, muzej je seveda odprt vse leto.

Jan Grilc