Generator je podiral stereotipe, da so moški zgolj lovci in ženske zgolj nabiralke. Gostili smo namreč žensko ekipo ameriškega nogometa, lovko, programerko in modelarko.

V Generatorju tokrat same 'hude bejbe' - ženska ekipa ameriškega nogometa, modelarka, lovka in programerka!

Generator je podiral stereotipe o moških in ženskih poklicih. Gostili smo zanimive mlade ženske z odbitimi hobiji in poklici. V studio so prišle članice ženske ekipe ameriškega nogometa, Ladyhawks Ljubljana.

Zara je edina učenka modelarske šole. Graditi rakete in raketoplane mi je “the best”. Svoj hobi je vzela zelo resno, zakuriti zna tudi ogenj. “Letos sem prvič zažagala v les, nekoliko me je bilo strah, da bi si odžagala prst. Zdaj ko to znam, mi je ‘ful dobro’.”

“S prijateljem sem med čakanjem, ko se je eden izmed modelov sušil, ustvarila iPhone 6 iz lesa.”
– Zara, modelarka

“Živimo v časih, ko stereotipi niso več potrebni” pravi 21-letna lovka-pripravnica Urška. Ja, lovka… punca, ki ima rada naravo in je že v otroških letih z očetom rada odhajala na lov. Na zmenkih s fanti pa ta podatek vseeno ponavadi zamolči. “Bojim se, da se me bo kdo prestrašil,” se nasmehne Urška.

“Sprašujejo me, imaš puško? Si nevarna? Moški so ponavadi začudeni, ženske pravijo uau!”
– Urška, bodoča lovka

Lea je diplomirana inženirka elektrotehnike, ki se ukvarja s programiranjem oziroma avtomatizacijo proizvodnjega procesa. Že v osnovni šoli so jo bolj veselili naravoslovni predmeti. “Fantje mi tudi kaj razložijo, če kaj ne znam. Morda so bili glede mene na začetku skeptični, a tudi stranke so zadovoljne, da vidijo punco v moškem poklicu.” V ženskem kolektivu pa še nikoli ni delala, tako da ne more oceniti, ali bi bilo morda slabše.

“Moški kolektiv je super, ker ni nobenih prepirov”
– programerka Lea


Gremo še med raziskovalke. V Ljubljani so ta teden podelili letošnje štipendije v okviru nacionalnega programa “Za ženske v znanosti”. Strokovno komisijo so tokrat najbolj prepričale 27-letni fizičarka Zala Lenarčič in matematičarka Špela Špenko ter 28-letna farmacevtka Maša Sinreih.

“Žalostno je, da je zgolj 30% raziskovalcev žensk.
Maša Sinreih

Priporočamo tudi:

Nedeljska gostja Ninna Kozorog: “Vedno je več človečnosti tam, kjer je večja beda”

Težaška kronika: Anti-feministično teženje

Val 202