V oddaji Na piedestal je gostoval Kamerad Krivatoff. Dan pred uradnim izidom smo premierno predstavili njegov prvenec ”About Time”.
About Time je album. Je zgodba o času. In je staro, ukrojeno na novo. Kamerad Krivatoff je v skrinji, ki jo je našel na podstrešju svoje babice, odkril zakladnico starih pesmi. Pesmi iz časov, ko užitek še ni redil, ko ljubezen še ni bila škodljiva in ko zajemanje življenja s polno žlico še ni bilo nemoralno. Časov, ko se je več živelo, kot se je vedelo.
Člani zasedbe, ki deluje od leta 2005, se raje kot skupina posameznikov predstavljajo kot Kamerad Krivatoff. Vizija preplesti uporabo analognih in digitalnih instrumentov in tehnologij, starih in novih glasbenih prijemov, je v letih skupnega ustvarjanja postala resničnost. Sčasoma je šest glasbenikov svoj zvok želelo preizkusiti še v avtorskih skladbah, zato že pospešeno nalagajo, zlagajo, vrtijo, razstavljajo lastne stvaritve in vrtajo vanje.

V oddaji Na piedestal smo gostili skupino Kamerad Krivatoff  in premierno predstavili njen prvenec ”About Time”.

About Time je album. Je zgodba o času. In je staro, ukrojeno na novo. Kamerad Krivatoff je v skrinji, ki jo je našel na podstrešju svoje babice, odkril zakladnico starih pesmi. Pesmi iz časov, ko užitek še ni redil, ko ljubezen še ni bila škodljiva in ko zajemanje življenja s polno žlico še ni bilo nemoralno. Časov, ko se je več živelo, kot se je vedelo.

Navdih pri iskanju lastnega glasbenega izraza je skupina Kamerad Krivatoff našla v popevkah prve polovice dvajsetega stoletja. Glede na svoj specifični instrumentarij – kopico analognih in digitalnih sintetizatorjev zvoka, bobnov, basa in glasa – so člani skupine menili, da je svoj zvok bolje poiskati v priredbah močnih avtorskih pesmi. Pod prste so si med drugim nastavili dela glasbenih velikanov, kot so Henry Mancini, Cole Porter, Ervin Drake in Charles Aznavour, ter ustvarjali.

Člani zasedbe, ki deluje od leta 2005, se raje kot skupina posameznikov predstavljajo kot Kamerad Krivatoff – virtualno-fantazijski lik, nadčasovno bitje, ki ga najbolj zaznamujejo občasno navdušenje nad popularnimi popevkami z začetka 20. stoletja, razvoj ruske avantgarde, vzpon množičnih medijev in digitalna revolucija zgodnjega 21. stoletja. Kamerad Krivatoff je otrok svojega časa, rojen na prepihu prejšnjega stoletja.

Vizija preplesti uporabo analognih in digitalnih instrumentov in tehnologij, starih in novih glasbenih prijemov, je v letih skupnega ustvarjanja postala resničnost. Sčasoma so glasbeniki svoj zvok želeli preizkusiti še v avtorskih skladbah, zato že pospešeno nalagajo, zlagajo, vrtijo, razstavljajo lastne stvaritve in vrtajo vanje.

Zasedbo sestavljajo Tim Kostrevc, Luka Jamnik, Jernej Jurc, Damir Babić, Luka Šalehar in Gregor Gruden. Vsi so bili v preteklosti ali pa so še člani drugih glasbenih skupin, ki so zaznamovale slovensko alternativno in popularno glasbeno sceno v deset in več letih. Laibach, Silence, Srečna Mladina, Cancel, Niowt, Gušti in Polona, The Frictions je le nekaj imen, ob katerih se Kamerad počuti nenavadno domače.

V živo se je zasedba javnosti prvič predstavila na spletnem koncertu ”Live on the internets” 1. novembra leta 2007. Ogledati si ga je bilo mogoče na Kameradovi spletni strani, MMC-jevem portalu RTV Slovenije in spletišču glasbene revije RSQ. Koncert je bil označen za prvi ekskluzivno spletni glasbeni dogodek v Sloveniji. V letih zatem je sledilo še nekaj festivalskih in klubskih nastopov.

Prvi Kameradov studijski posnetek je izšel leta 2006 na kompilaciji Pankrti 06 (B-Pop), za katero je zasedba prispevala skladbo Nadzorovani, Kontrolirani legendarnih Pankrtov. Odzvali so se tudi povabilu prijateljske skupine Melodrom in za njene Variacije (Nika, 2008) priredili skladbo Anything Goes. Leta 2009 so za predstavo Ples na vodi v izvedbi Mestnega gledališča ljubljanskega prispevali parodično skladbo Dejmo jih.

Kamerad Krivatoff bo 10. marca 2015 vnovič vstal s svojim prvim dolgometražnim zvočnim izdelkom z naslovom ”About Time”. Poslušalec lahko pričakuje bogate orkestracije, piskanje, pokljanje in šumenje, besedila o vročični ljubezni iz davnih časov pa bodo postala izpovedi vztrajnega zalezovalca.

Dan pred uradnim izidom je Kamerad Krivatoff svoj prvenec ”About Time” premierno predstavil v oddaji Na piedestal na Valu 202.

Jolanda Fele