S takšnim poetičnim naslovom se bomo izvidniki lotili vedno aktualne problematike, ko trčijo skupaj varstveniki kulturne dediščine in gradbeni investitorji oziroma, ko se na gradbiščih srečajo arheološke žličke z buldožerji.

Na ljubljanskem, ptujskem in kranjskem primeru bomo osvetlili, kako si vsaka stran povsem drugače predstavlja veljavna pravila igre. Kdo pije in kdo plača v spopadu tako različnih interesov.

S takšnim poetičnim naslovom smo se izvidniki lotili vedno aktualne problematike, ko trčijo skupaj varstveniki kulturne dediščine in gradbeni investitorji oziroma, ko se na gradbiščih srečajo arheološke žličke z buldožerji.

V Ljubljani trenutno potekajo velika izkopavanja na Slovenski cesti, v Kranju smo raziskovali, kaj se je dogajalo med investicijo na mestu nekdanjega hotela Jelen. V Ivančni Gorici je arheološka najdišča moral plačati Nace Pugelj, ki je gradil halo za svojo proizvodnjo.

Tisti, ki živijo na Ptuju pa verjetno vedo, da tam praktično ni projekta, pri katerem ob zemeljskih delih ne bi naleteli na arheološke najdbe, kar v številnih primerih projekte časovno zamika in podraži, nekateri pa se lahko za gradnjo tudi obrišejo pod nosom.

Tako smo osvetlili, kako si vsaka stran povsem drugače predstavlja veljavna pravila igre. Kdo pije in kdo plača v spopadu tako različnih interesov.

 

Damjan Zorc, Danijel Poslek, Marjan Jerman, Tatjana Pirc