V sobotni Reakciji odkrivamo vpliv družbenih omrežij na identiteto posameznika in partnerske odnose.

"Dvorjenja skorajda ni več, čeprav je to pri vzpostavljanju odnosa nekaj temeljnega. Manjka čutenje, ki ga človek uporablja."

Internet in naše intimne sanje? Le klik smo morda stran od najlepšega moškega, najbolj privlačne ženske. Vse in še več lahko izvemo o naši namišljeni simpatiji, si z njo dopisujemo, ji virtualno dvorimo, si pošiljamo žgečkljive fotografije,  morda tako celo varamo svojega partnerja. Vse je tehnično tako enostavno.

Vedno večkrat se torej srečujemo z družbo, mediji in množico spletnih portalov, na katerih najdemo seksualne vsebine, ki dajejo napačno sliko tako mladim kot starejšim.

Gre za učljivo gradivo, mladi se s podobami primerjajo in se z njimi želijo identificirati. A gre za nerealne primerjave,” pove Veronika Podgoršek, doktorica znanosti s področja družinske in zakonske terapije.

Zveze v času interneta

Internet je prinesel veliko novega tako v vzpostavljanje odnosov kot v partnersko zvezo. Veronika Podgoršek opozarja, da ne vemo več, s kom in na kakšen način vzpostavimo odnos.

“Dvorjenja skorajda ni več, čeprav je to pri vzpostavljanju odnosa nekaj temeljnega. Manjka čutenje, ki ga človek uporablja.”

Tudi z neverbalno zaznavo lahko hitro ugotovimo, ali nam kdo ustreza: “Virtualen stik ni pristen, oseba na spletu pokaže lastnosti, ki si jih želi, da bi jih imel nekdo na drugi strani. Zato je ta oseba za nas tako popolna.

Ljudje se s pomočjo stikov prek spleta začnemo hitro navezovati. Težava pa nastopi, ko v partnerskem odnosu nisi slišan, razumljen in iz tega sledi, da nisi ljubljen. Vse to potem iščeš na družabnih omrežjih.

Uporabniki spleta in njegovih omrežij so si danes med seboj dostopnejši kot kadar koli, kar lahko privede do skušnjav že ob manjšem prepiru s partnerjem. Poleg tega pa so lahko tudi žrtve psihičnih bolečin, ko vidijo nekdanjega partnerja, kako spoznava nove ljudi in ima novo dekle. Pojavlja se tudi zasledovanje na družabnih omrežjih, s čimer človek hitro izgubi nadzor nad svojim početjem in na neki način nastane odvisnost. Prepriča se, da je nekaj resnično, četudi morda ni.

In če smo tudi zaradi spleta porušili meje, smo z njim pridobili vznemirjenje, ki je – kot pravi psihoterapevt Peter Topić – glavni čar spletne komunikacije.

Lažno razumevanje

Svojo intimo in težave, ki jih imaš s partnerjem, deliš z nekom na drugi strani. Občutek imaš, da te ta posluša, da ga zanima, da te razume. To privede do občutka, da si ljubljen in tega si želiš še in še. Tako postajaš čustveno nezvest.

“Odnos prek spleta z nekom na drugi strani sveta je lahko predan in intimen, živeti z nekom pa je nekaj čisto drugega.”

Aplikacije za kratkotrajno druženje ponujajo le trenutne dražljaje. “Aplikacije namigujejo, da če boš spolno aktiven boš srečen, po drugi strani pa je vedno več tako posameznikov kot parov v stiski. Ljudje se kmalu začnejo počutiti razvrednotene, a krivi so si sami. Pozabljamo, da smo odnosna bitja, želimo pripadati, ljubiti in biti ljubljeni od ene osebe.”

Zakletost ugajanja

Naša sogovornica pravi, da so pomanjkljivo oblečene fotografije najstnic, ki preplavljajo družabna omrežja, posledica medijskih reklam, glasbenih videospotov in drugih podob, ki deklicam sporočajo, da so takšne privlačne, da je to všeč moškim. V to začnejo verjeti in takšne postanejo. Fantom je to sicer všeč, a samo kratek čas.

Tako so punce v vse večji stiski: želijo si enega partnerja, želijo si nežen, prav poseben odnos, z vedenjem pa sporočajo nekaj popolnoma drugega. In hitro se počutijo zlorabljene.

In četudi smo virtualno povezani bolj kot kadar koli, sodobno življenje povzroča vse večjo osamljenost. Kot navaja časopis Independent, nedavne raziskave ugotavljajo, da prav osamljenost lahko postane naslednji največji javnozdravstveni problem, primerljiv z debelostjo in poživili.

Neja Jerant